Linkuri accesibilitate

Proiect de lege în Franța menit să împiedice răspândirea de știri false pe internet în perioada electorală


Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron a anunțat că va prezenta un proiect de lege care să împiedice răspândirea de știri false (fake news) vehiculate pe internet în „perioade electorale”. Detaliile proiectului vor fi cunoscute săptămâna viitoare, dar Macron a declarat deja că vor crește puterile autorităţii de reglementare în audiovizual „pentru a lupta împotriva oricărei tentative de destabilizare de către companii de televiziune controlate sau influenţate de state străine”.

Mediile vor fi obligate să asigure „o transparenţă sporită în ce priveşte conţinuturile sponsorizate, cu scopul de a face publică identitatea beneficiarilor, dar şi de a limita sumele consacrate acestor conţinuturi". Judecătorii, pe de altă parte, vor putea cere suprimarea știrilor false, blocarea paginilor de internet care postează astfel de știri și închiderea conturilor care, de asemenea, propagă știri false.

În Germania, la începutul anului, a intrat în vigoare o lege care permite impunerea de amenzi drastice - de până la 50 de milioane de euro - reţelelor sociale, dacă nu retrag în cel mai scurt timp informaţiile false de pe platformele pe care le gestionează.

XS
SM
MD
LG