Demonstranții din Georgia au protestat în ultima săptămână împotriva deciziei guvernului de a întrerupe negocierile de aderare la UE cel puțin până în 2028. Zeci de persoane au fost rănite în incidente violente, inclusiv ziariști care relatau de la fața locului.
Reuters informează că ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, a declarat că va adresa o cerere oficială UE „pentru a arăta limpede guvernului georgian că va avea de plătit un preț pentru calea aleasă”.
În prezent, cetățenii georgieni, ca și moldovenii sau ucrainenii, pot călători în UE pentru vizite de scurtă durată fără a avea nevoie de viză.
Veldkamp s-a adresat jurnaliștilor înainte de începerea unei reuniuni de două zile a miniștrilor de externe ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa din Malta. El a declarat că va solicita, de asemenea, OSCE să investigheze guvernul georgian și acțiunile sale.
Nu este prima dată când un politician vest-european ridică posibilitatea renunțării la regimul liberalizat de vize cu Georgia, ca răspuns la derapajele anti-occidentale ale guvernării de la Tbilisi.
Oficialii UE s-au ferit însă să încurajeze aceste chemări, opinând că o eventuală punere a lor în aplicare ar afecta mai degrabă cetățenii de rând decât conducerea țării.
Your browser doesn’t support HTML5
SUA: interdicții „țintite”
Statele Unite au adoptat în primăvară interdicții de viză „țintite”, pentru liderii politici de la Tbilisi, care au calificat măsurile americane drept „șantaj”.
Zilele trecute, măsuri similare, adică interdicții de intrare pentru oficialii partidului Visul Georgian, nu pentru georgieni în general, au anunțat și țările baltice.
Spectrul reintroducerii vizelor UE a mai planat deasupra Georgiei în ultimii ani, chiar înaintea actualelor tulburări politice, fiind legat atunci de rata mare a criminalității pusă pe seama unor grupări georgiene în unele țări occidentale - mai ales în Germania.
În vară, pe fondul deteriorării pronunțate a relațiilor politice dintre Occident și Tbilisi, Berlinul a dezmințit, pe de altă parte, zvonurile că ar pregăti renunțarea la regimul liberalizat de vize, ca măsură de presiune politică.
Olanda este una din țările europene care au folosit repetat politica vizelor pentru a constrânge țări vecine, ba chiar și membre, să facă în sfârșit reforme întârziate - ținând de pildă România și Bulgaria în afara Spațiului Schengen mulți ani după aderarea lor la UE.
Ucraina sancționează liderii de la Tbilisi
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat joi, la Kiev, un decret de sancțiuni împotriva premierului georgian Irakli Kobahidze și a altor 18 politicieni, relatează dpa.
Măsura a fost luată în urma celei de-a șaptea nopți consecutive de proteste împotriva deciziei lui Kobahidze de a amâna negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană. Ucraina, ca și opoziția din Georgia, suspectează că Moscova influențează politica guvernului georgian.
„Acestea sunt sancțiuni împotriva acelor membri ai conducerii din Georgia care îi predau Georgia lui Putin", a spus Zelenski. Lista sancțiunilor îi include pe miliardarul Bidzina Ivanișvili, ministrul de interne Vahtang Gomelauri și Kaha Kaladze, primarul capitalei Tbilisi. Toate bunurile pe care aceștia le dețin în Ucraina vor fi înghețate și li se va interzice orice activitate economică.
Chiar dacă măsurile sunt mai degrabă simbolice, scrie dpa, ele marchează o ruptură profundă între Ucraina și Georgia, țări multă vreme aliate împotriva expansionismului Moscovei.
„Nu ne putem permite să pierdem pe nimeni în această regiune - nici Georgia, nici Moldova, nici Ucraina", a declarat Zelenski. „Trebuie să ne apărăm împreună împotriva Moscovei."
Prin declarații ale președintei Maia Sandu și premierului Dorin Recean, Moldova a luat și ea partea opoziției în actuala criză din Georgia, condamnând folosirea violenței împotriva demonstranților. Guvernul de la Tbilisi a fost lăudat în schimb de liderul socialist pro-rus Igor Dodon, pentru că ar urmări „interesul național” întorcând spatele Occidentului.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te