Your browser doesn’t support HTML5
Moldoveanca Olga Poparcea are de 18 ani un cabinet de medicină veterinară în Maroc. Din 2004 este specializată pe cai de sport și spune că îi place să lucreze cu aceste animale nobile încă de când a terminat Facultatea de Medicină Veterinară din Timișoara, România. Cel mai valoros pacient este Quickly, cumpărat cu 7 milioane de euro și cotat la Jocurile Olimpice de la Rio la 14 milioane. De ceva vreme se gândește la soarta Republicii Moldova și regretă că moldovenii sunt ținuți cu capul plecat. În momentul de față crede ea că cetățenii simpli sunt neglijați, sunt un număr mare care este bine să fie ținut în neștiință și folosit o dată la patru ani pentru votul politicienilor și atât.
Europa Liberă: Olga, noi ne-am cunoscut pe Facebook, după ce am postat fotografiile și discuțiile cu oamenii de la Ciuciuleni, satul tău de baștină. Am aflat că ești născută acolo, însă plecată prima dată în 1990 peste Prut.
Olga Poparcea: „Da, la Timișoara.”
Europa Liberă: Tu spuneai că anul acesta ai simțit atâta durere, tristețe, văzând cum se usucă cireșele neatinse pe copaci, semn că Republica Moldova este o țară goală, semn că nici cireșele care se culegeau de verzi nu mai interesează pe nimeni. Când ai văzut aceste portrete de oameni pe care le-am făcut la Ciuciuleni, aceste realități, unde te-a dus gândul?
Olga Poparcea: „La ceva foarte autentic, dar dintr-o altă epocă, care nu are nimic în comun cu 2018. Ați reprezentat atât de bine prin pozele alea! De multe ori vorbele nu mai pot spune nimic, pozele au fost atât de bine făcute – lacăte ruginite la porțile încuiate, se vede că nu au fost deschise de zeci de ani. Este foarte trist...”
Europa Liberă: Cum apreciezi tu situația curentă din Republica Moldova? În ce direcție se îndreaptă țara?
Olga Poparcea: „Faptul că cireșele le-am găsit uscate pe copaci m-a întristat. M-a cuprins o tristețe din acelea care te penetrează și te depășeac. Eu cred că Republica Moldova merge într-o direcție opusă bunului-simț, eu cred că Republica Moldova merge într-o direcție opusă dreptului fundamental al omului la o viață decentă, cred că Republica Moldova merge în direcția opusă principiilor europene și opusă principiilor de integrare europeană. Chiar dacă sunt la zece mii de kilometri distanță de Chișinău, chiar dacă sunt plecată în prima promoție de cetățeni ai Republicii Moldova în România, cu gândul de a reveni în țară, eu cred că politica asta măgulitoare și de a dezmembra familia și de a ajunge la rezultatul de a dezmembra o nație este o politică de genocid...”
Europa Liberă: Știi că este o vorbă: „Poporul își merită guvernarea”? Cum se face că cetățenii Republicii Moldova au greșit în cei 27 de ani de independență cu alegerea slugilor lor, conducătorilor, cei pe care îi trimit în Parlament?
Olga Poparcea: „Toată clasa politică din Republica Moldova, indiferent de culoare, este iresponsabilă, este o clasa politică incapabilă. Bine, avem poate și politicieni cu un nivel intelectual mare, cu bun-simț, cu un simț al responsabilității, pentru că noi putem avea bun-simț, putem avea niște chestii bazice, dar trebuie să fim capabili pentru a putea ține în mâini o țară și a o putea duce pe un drum spre progres, care să oprească cetățenii Republicii Moldova pentru a nu emigra și pentru a nu avea în aceeași gospodărie cinci cetățenii. M-a întristat foarte mult în ultimele zile felul în care se gestionează agricultura în Republica Moldova. Văzând că este printre singurele surse de venit, să vedem cum au organizat politicienii noștri recoltările de fructe, legume, struguri, cum au pregătit ei sezonul acesta de toamnă. Toată lumea plânge. Dacă asta este încurajare pentru a rămâne în țară... Oamenii care au rămas în țară sunt temerari, sunt oameni care au depășit ideea asta financiară și au rămas acolo pentru a face o reușită. Cu ce-i încurajează clasa politică din ’90 până acum? Pardon, ultima clasă politică eu n-o pot numi clasă politică. Este o – să mă scuzați de expresie – este o cocină de porci, după mine.”
### Vezi și... ### „Moldova n-are cale. Asta-i calea nomenclaturii sovietice” (VIDEO)Europa Liberă: Dar și acești politicieni tot din sânul acestei națiuni au venit să se afle la cârma Republicii Moldova. În momentul în care cetățeanul votează repetat pe cineva care minte, care amăgește, care fură, nu este victimă, ci este complice. Asta se spune.
Olga Poparcea: „Bineînțeles!”
Europa Liberă: Și nu te poți plânge. Iar în ziua alegerilor să stai acasă cu pașaportul sub pernă, sub pat, înseamnă că nu-ți pasă de nimic.
Olga Poparcea: „Bineînțeles. Dar, dacă ne întoarcem înapoi și ne gândim un pic cine sunt alegătorii, alegătorii din Republica Moldova au o vârstă care depășește vârsta medie, adică 50, 60 și 70 de ani. Deci, când ne gândim că este cea mai frumoasă perioadă din viața noastră, este perioada din tinerețe, eu cred că alegătorii din Republica Moldova confundă tinerețea cu „cum era înainte”. Înainte era bine, pentru că acești alegători erau tineri, erau frumoși, erau sănătoși, erau alături de familie. Deci, ei confundă, ei spun că era mai bine; era mai bine, pentru că erau tineri și frumoși, nu pentru că le plăcea să nu aibă acces la absolut nimic. Eu cred că sunt într-o confuzie totală alegătorii din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Eu deseori când stau de vorbă cu oamenii de la firul ierbii aud și explicații de felul că Republica Moldova ar fi o țară destul de tânără, că cetățenii nu au în sânge capacitatea de a critica faptele și nici cea de a analiza lucrurile după valoarea lor reală și asta într-un fel tot e un bătut al pasului pe loc.
Olga Poparcea: „Bineînțeles, dar problema este, iarăși ne întoarcem la vârsta alegătorului și la calitățile alegătorului ca om. Acești alegători au crescut cu ideea capul aplecat sabia nu-l taie. Deci, această categorie sunt alegători care au trăit cu frica în sân, care au muncit o viață întreagă pentru doi zloți, care au stat la rând la o mașină 40 de ani, fără ca să se schimbe modelul mașinii. Deci, acești alegători sunt niște alegători tipici care de la prima zi de când s-au născut și până acum sunt niște oameni cu niște frustrări imense și sunt niște oameni care merg după ideea capul aplecat sabia nu-l taie. Așa este.”
### Vezi și... ### Ce-i face pe moldoveni fericiţi? (FOTO/ VIDEO)Europa Liberă: Ce-i de făcut? Iată, tu descrii situația din țară, o definești foarte bine, dar ce e de făcut? Cum se face schimbarea? Cine face schimbarea? Pe umerii cui cad toate grijile statului acesta?
Olga Poparcea: „Deci, eu am 25 de ani de meserie ca medic veterinar și specialist în agricultură și zootehnie. Eu am întrebat de mai multe ori, am bătut la mai multe uși ca să fiu voluntar. Dacă Republica Moldova are nevoie de specialiști care sunt plecați în afara țării pentru a face programe de dezvoltare în toate domeniile, eu cred că Republica Moldova are destui specialiști care locuiesc în afară și care sunt disponibili ca să participe la aceste programe, chiar și voluntar, exemplul meu. Însă eu nu știu dacă clasa politică din Republica Moldova în momentul de față are intenția de a face schimbări. Eu aș caracteriza situația din Republica Moldova acum ca o femeie care face nu știu câți copii și-i trimite la cerșit, o țară care lasă bătrânii nesupravegheați, copiii nesupravegheați, femeile trimise în toate colțurile lumii numai pentru a aduna bani și a-și umple buzunarele. Eu cred că, dacă s-ar dori o schimbare la cel mai înalt nivel al politicii Republicii Moldova, eu cred că există destui specialiști. Dvs. știți, există atâția cetățeni ai Republicii Moldova medici, ingineri plecați în afară, care sunt foarte triști ca și mine pentru situația din țară și noi am fi disponibili să venim să ajutăm. Eu v-am spus, cazul meu este și voluntar pentru a face ceva. Dar întrebarea este dacă se dorește acest lucru.”
Europa Liberă: Diaspora a menținut pe linie de plutire Republica Moldova prin aceste remitențe, prin banii pe care i-ați trimis voi acasă rudelor, părinților, cunoștințelor.
Olga Poparcea: „Exact, exact!”
Europa Liberă: Dar de ce atât de greu diaspora își face loc în politică?
### Vezi și... ### „N-are tineretul viitor, moare Moldova”Olga Poparcea: „Dacă s-ar simți numai un pic de așa un fond de voință politică, eu cred că diaspora ar încerca să se introducă în sistem, dar când tu vezi nivelul intelectual al persoanelor care ne reprezintă... Eu nu știu cum să vă spun. Eu când văd zile ale orașului pe sute de mii de euro, când văd mârlănie sută la sută, deci nu este niciun punct așa, alb, în tot balamucul acesta care să-ți dea un pic de... une vitesse se numește în franceză, care să te împingă în față și să spui: „Dom’le, acum e momentul să încercăm să facem ceva!” Eu v-am spus cazul meu. Eu de mai multe ori am încercat să ajut, să ajut, pentru că sunt tristă. Eu din punct de vedere profesional am ajuns la cel mai înalt nivel, copiii mei sunt mari, fac școli foarte bune. Deci am ajuns la vârsta la care aș vrea să fac ceva pentru țară, dar cum? Asta-i problema – cum?”
Europa Liberă: Păi trebuie să găsești și soluția. La Ciuciuleni m-am oprit în preajma mai multor porți, am văzut lacătul la poartă, mi-au zis și localnicii că, dacă altădată satul număra mai mult de zece mii de cetățeni, astăzi aproape că nici jumătate nu au mai rămas. Lumea continuă să-și facă bagajele și să plece. Ori că le este frică, ori că le este teamă pentru ziua de mâine și această depopulare a Republicii Moldova face ca statul acesta să devină și mai vulnerabil.
Olga Poparcea: „Bineînțeles, bineînțeles, dar dacă depopularea Republicii Moldova este o chestiune voită sau este o întâmplare grație acestei clase politice făcută. Cu câteva zile vorbeam cu cineva la Ciuciuleni despre oamenii care s-au dus, care un an de zile au recoltat niște struguri. Toată lumea la Ciuciuleni are vii, o persoană care are 10 hectare de vie, care a băgat toate economiile familiei, acum se trezește că i se cere un certificat al produsului cu a stropit strugurii acum un an de zile. Deci trebuie anunțați, regulile nu se stabilesc nici în timpul jocului, nici după joc; regulile se stabilesc înaintea jocului. La noi în țară, la momentul de față regulile se stabilesc după încheierea jocului sau în timpul jocului. Deci, oamenii sunt lehămetiți. Acum se spune că cine nu cultivă terenurile, va trebui să le vândă la persoanele care cumpără terenuri care sunt străine; dacă le lucrează, nu pot să-și valorifice bunurile pe care le-au obținut. Deci este o situație de lehămetuire din
Când tu ești agricultor și lucrezi un an de zile și după aia ți se cer niște lucruri pe care tu nu știai că ești obligat să le ai, deci, ce faci? Pleci!
partea tuturor cetățenilor. Acum, în toamnă, dacă faceți un reportaj și mergeți pe la direcțiile sanitar-veterinare, o să vedeți că lumea plânge și se roagă la Dumnezeu să nu mai facă nimic, nu le mai primește nimeni nicio marfă. Deci, acești oameni ce vor face? Vor pleca în Europa, bineînțeles. Când tu ești medic și ai un salariu de 200 de euro sau 300 de euro pe lună, tu ești încurajat să faci ce? Să pleci! Când tu ești agricultor și lucrezi un an de zile și după aia ți se cer niște lucruri pe care tu nu știai că ești obligat să le ai, deci, ce faci? Pleci! Viața e atât de scurtă, doamnă, știți că nu merită, la un moment dat nu merită să bați pasul pe loc, așa, pentru că avem copii, avem sănătate de care trebuie să avem grijă. Și fiecare emoție negativă duce la un pH acid în corp, care este butonul pentru declanșarea tuturor bolilor. Și atunci, ce facem? Plecăm!”
Europa Liberă: Se apropie alegerile. Politicienii vor bătători cărările iarăși pe la poarta alegătorului să-i cerșească votul. Mai nou, actorii politici, care au scindat societatea între cei care au viziuni pro-estice și cei care au viziuni pro-vestice, acum zic că se lasă de vectorul geopolitic și militează pro-Moldova. Și Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc, și socialiștii, care l-au avut în frunte pe Igor Dodon, și Ilan Șor cu partidul său – toți cheamă cetățenii acum să-i sprijine pe cei care îmbrățișează acest mesaj pro-Moldova. Din afara țării, cum se vede acest mesaj, pe care îl promovează acești actori politici?
Olga Poparcea: „Lupu-și schimbă părul, dar năravul ba. Eu cred că deja ideea pro-Moldova, pro-Rusia, pro-Europa... deci, cetățenii
Nu există ai noștri și ai lor, albi, negri, verzi și roșii. Există o populație a Republicii Moldova, basarabeni, care suntem români și de aici trebuie să începem să gândim logic, și nu Dodon astăzi e roșu, mâine-i verde.
Republicii Moldova sunt români. Deci, noi trebuie să vedem lucrurile cu niște ochi limpezi, trebuie să avem relații de vecinătate foarte bune, cum avem în gospodărie, în casă, când cumperi un apartament trebuie să ai relații bune cu toți vecinii pentru a avea un trai liniștit. Deci, noi suntem europeni, trebuie să păstrăm relațiile de vecinătate foarte bune și cu Ucraina, și cu Rusia. Nu există ai noștri și ai lor, albi, negri, verzi și roșii. Există o populație a Republicii Moldova, basarabeni, care suntem români și de aici trebuie să începem să gândim logic, și nu Dodon astăzi e roșu, mâine-i verde. Lupu tot lup rămâne, aceia care au spus că-și schimbă părul și năravul ba au fost oameni înțelepți.”
Europa Liberă: Despre ziua de mâine a Republicii Moldova vorbești în termeni pesimiști sau optimiști?
Olga Poparcea: „Republica Moldova depinde foarte mult de politica externă. E o șansă dacă am putea să negociem foarte bine grație localizării geostrategice a Republicii Moldova. Dacă politicienii, indiferent de culoarea politică, ar ști foarte bine să negocieze interesele Republicii Moldova văzând amplasamentul acestei țări, eu cred că am avea foarte mult de câștigat și de la Est, și de la Vest, dar faptul că suntem atât de prost reprezentați face să devenim victime și de la Est, și de la Vest.”