OMS confirmă îngrijorările legate de gestionarea COVID-19 în stânga Nistrului

Un tată cu doi copii, cu măști medicinale, în fața monumentului lui Suvorov din centrul Tiraspolului.

Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a prezentat marţi concluziile şi recomandările misiunii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care s-a aflat într-o vizită de lucru în regiunea transnistreană. Evaluarea a fost solicitată de Chişinău ca urmare a refuzului Tiraspolului de a coopera cu autoritățile constituționale în combaterea pandemiei. Cristina Lesnic a cerut administraţiei transnistrene să respecte cu stricteţe recomandările OMS astfel încât bolnavii să fie trataţi corespunzător şi a chemat repetat Tiraspolul la masa de negocieri pe domeniul sănătăţii.

Your browser doesn’t support HTML5

OMS confirmă îngrijorările legate de gestionarea COVID-19 în stânga Nistrului

Lista de concluzii cu care misiunea OMS a revenit din regiunea răsăriteană a Republicii Moldova confirmă îngrijorările Chişinăului legate de modul în care este gestionată criza pandemică în stânga Nistrului, susține vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic.

Cristina Lesnic

Ce anume ridică semne de întrebare? Probele sunt prelevate într-un laborator neacreditat, protocoalele de tratament aplicate de personalul medical se deosebesc de cele recomandate Republicii Moldova de OMS, instruirea personalului este ineficientă, iar schimbul de date privind situaţia epidemiologică este defectuos. Acestea sunt doar câteva concluzii ale misiunii de experți care au vizitat spitalele din regiunea transnistreană. Cristina Lesnic spune că eliminarea deficiențelor semnalate de experţii OMS se poate face doar prin excluderea factorului politic şi reluarea negocierilor bilaterale la nivel de experţi în domeniul medical, negocieri boicotate de Tiraspol:

Considerăm că doar prin comunicare se poate gestiona corect această pandemie...

„Ca pas următor, cum vedem noi implementarea recomandărilor OMS, este revenirea la masa de negocieri, este stabilirea a unei foi de parcurs la care ar putea să contribuie şi Tiraspolul pentru a putea ajuta oamenii. avem nevoie să revenim la masa de negocieri pentru a înţelege în ce mod putem sprijini acţiunile pentru cetăţenii din regiunea transnistreană. Considerăm că doar prin comunicare, doar prin schimb de informaţii, de date, de abordări constructive se poate gestiona corect această pandemie.”

Cristina Lesnic susţine că în perioada crizei sanitare provocată de COVID-19 pretinsa frontieră de la Nistru a fost sistematic blocată, fiind instalate unilateral şi fără acordul Comisiei Unificate de control cel puţin 37 de posturi noi sub pretextul limitării fluxului de oameni din rațiuni epidemice.

### Vezi și... ### Situația drepturilor omului în stânga Nistrului s-a înrăutățit de la începutul pandemiei (Promo-LEX)

Biroul politici de reintegrare a recepţionat 95 de plângeri din partea medicilor domiciliați în zona de securitate care nu au putut trece linia administrativă pentru a se deplasa la serviciu sau pentru a reveni la domiciliu. 40 dintre ei au fost cazaţi temporar pe malul drept al Nistrului cu sprijinul financiar al donatorilor externi, spune vicepremierul:

În toate solicitările noastre către Tiraspol de a facilita accesul medicilor am întâmpinat dificultăţi...

„Această soluţie nu este cu caracter permanent. Vreau să subliniez că la momentul actual autoizolarea a fost extinsă până la data de 15 iunie. Nu cunoaştem la etapa actuală dacă va exista şi un alt termen pentru extinderea perioadei după 15 iunie. Dar în toate solicitările noastre către Tiraspol de a facilita accesul medicilor am întâmpinat dificultăţi pentru că retorica Tiraspolului era că medicii din prima linie ar fi din grupul de risc.”

Subdiviziunea numită minister de externe al nerecunoscutei republici nistrene a publicat o reacţie după conferința de presă în care vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic a prezentat recomandările OMS privind gestionarea crizei pandemice în stânga Nistrului. Autorităţilor R. Moldova li se reproşează că se arată preocupate de criza sanitară din regiune în timp ce Chișinăul nu face faţă pandemiei de Covid-19. „Solicităm părții moldovenești să înceteze amestecul în sfera medicală și politizarea acesteia”, se mai spune în comunicat.

### Vezi și... ### Tiraspolul a relaxat parțial regimul de circulație pentru câteva localități subordonate Chișinăului

Cu o zi mai devreme administrația separatistă de la Tiraspol a înștiințat Chișinăul că a ridicat unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din stânga Nistrului, subordonate Chişinăului. Astfel locuitorii satelor Varnița, Copanca, Molovata Nouă, Cocieri, Pohrebea, Doroțcaia, Coșnița și Pârâta și care au viză de reședință în aceste localități pot circula liber însă numai prin câteva puncte de trecere indicate de administrația de la Tiraspol.

Tiraspolul folosește pandemia drept pretext pentru a limita și mai mult libera circulație...
Promo-LEX

Pentru toți ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova, accesul pe malul stâng al Nistrului rămâne interzis. Într-un comunicat al Biroului pentru reintegrare se spune că Tiraspolul nu şi-a respectat pe deplin un angajament mai vechi de a asigura libera circulație a locuitorilor din aceste sate, situaţia cărora s-a înrăutățit pe durata stării de urgență.

Asociația Promo-LEX, care monitorizează situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, constata într-un recent studiu că autoritățile de la Tiraspol folosesc pandemia drept pretext pentru a limita și mai mult libera circulație și libertatea de exprimare în regiune.