Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus la 3 decembrie că nu are informații despre cazuri de deces legate de varianta Omicron a virusului COVID-19 și că varianta Delta rămâne dominantă.
Agenția ONU a spus că adună în continuare date despre Omicron, tulpină care i-a fost comunicată pentru prima dată de Africa de Sud, la 24 noiembrie, ceea ce înseamnă că putea să apară încă în octombrie.
Omicron a trezit mari îngrijorări pentru că are tocmai 50 de mutații, cele mai multe de la apariția variantelor de coronavirus. Unele mutații sunt absolut noi și afectează chiar proteinele pe care au fost gândite să le atace cele mai multe vaccinuri de până acum.
Omicron s-a răspândit rapid și a fost confirmată în tot mai multe țări, dar Agenției ONU nu i-au fost raportate deocamdată cazuri de deces, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, la o conferință de presă la Geneva.
Agenției ONU nu i-au fost raportate deocamdată cazuri de deces...
„Pe măsură ce facem mai multe teste în mai multe țări, căutând în mod specific varianta Omicron, vom găsi mai multe cazuri, mai multe date, dar și, în ciuda speranțelor noastre, posibil și decese”, a spus Lindmeier.
OMS spune spus că va mai dura câteva săptămâni pentru a se crea o imagine completă a transmisibilității Omicron și a severității bolii cauzate de această tulpină și pentru a se evalua care este eficiența vaccinurilor și medicamentelor.
La o conferință pe social media la 3 decembrie, directorul OMS pentru situații de urgență, Mike Ryan, a spus că nu există probe care ar demonstra că vaccinurile împotriva COVID-19 trebuie schimbate și adaptate la Omicron. Ryan a precizat că asemenea activități se află în curs de desfășurare pentru eventualitatea în care va fi nevoie de vaccinuri speciale.
Multe guverne au luat măsuri pentru a împiedica răspândirea noii variante pe teritoriul lor: de la Hong Kong până în Statele Unite, și din Olanda până în Rusia și Malaiezia au fost anunțate restricții de călătorie mai aspre.
### Vezi și... ### Varianta Omicron- o necunoscută pe harta pandemieiDar aceste măsuri sunt de natură să încetinească și activitatea economică. Faptul că vizează mai ales țări cu venituri mici din sudul Africii, acolo unde a fost confirmată inițial varianta Omicron, de asemenea cauzează controverse.
OMS a spus că mai sigure contra Omicron sunt alte măsuri, ca purtarea măștii, nu închiderea granițelor. Guvernelor le-a recomandat să fie pregătite de mărirea locurilor de spital și să accelereze vaccinarea oamenilor.
„Trebuie să fim pregătiți și precauți, să nu intrăm în panică, pentru că ne aflăm într-o situație diferită de cea de acum un an”, a spus într-un interviu acordat agenției Reuters Soumya Swaminathan, șefa departamentului științific al OMS.
Tulpina Omicron pare să fie foarte contagioasă, iar răspândirea ei poate crește, spun oficiali ai OMS. Dar dominantă rămâne varianta Delta.
Vezi și: Ce cred moldovenii despre certificatul Covid? Europa din nou în alertă sanitară
Din toate cazurile de infectare active din întreaga lume, 99% sunt pe moment cazuri de infectare cu Delta.
Deocamdată, victima principală a tulpinii Omicron este economia globală...
Deocamdată, victima principală a tulpinii Omicron este economia globală. După zile de nervozitate la burse și măsuri de restricționare a circulației, Fondul Monetar Internațional a avertizat la 3 decembrie că economia globală se confruntă cu o mare incertitudine, inclusiv din cauza Omicron, iar cei care fac politici și iau decizii trebuie să dea dovadă de flexibilitate și să fie gata să se adapteze rapid la schimbări.