Linkuri accesibilitate

Ce cred moldovenii despre certificatul Covid? Europa din nou în alertă sanitară (VIDEO)


Stadiul actual al reglementărilor Covid în Europa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct

În primul rând, lucrul cel mai important pentru cetățenii din țări asociate cu UE cum este Republica Moldova: Uniunea Europeană a decis să accepte „certificatele verzi” emise de autoritățile medicale moldovene, însă numai cele pentru a care a fost folosit unul din vaccinurile recunoscute în UE, și anume:

Firma

Tip de vaccin

Număr de doze/persoană

BioNTech and Pfizer

mRNA

2 doze

Moderna

mRNA

2 doze

AstraZeneca

adenovirus

2 doze

Johnson & Johnson/Janssen Pharmaceuticals

adenovirus

1 doză

Alte tipuri de vaccin sunt actualmente în curs de analiză, pentru a fi aprobate de către Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), însă Sputnik, de fabricație rusească, nu se află printre ele.

Asta înseamnă că numai cetățenii moldoveni inoculați cu unul din cele patru vaccinuri aprobate până acum de către EMA vor putea circula în UE. Cei aflați în posesia unui certificat verde care au fost vaccinați cu Sputnik nu vor putea călători.

Măsuri de coordonare interguvernamentală

Joi, 25 noiembrie, Comisia Europeană de la Bruxelles a propus planuri de coordonare între cele 27 de țări membre astfel încât să se treacă de la o abordare bazată pe legislația fiecărei țări la o abordare bazată pe statutul individual al fiecărei persoane care călătorește.

Asta înseamnă că posesorii unui pass verde UE nu vor fi supuși unei carantine sau unor restricții suplimentare, indiferent unde călătoresc în interiorul UE, cum a rezumat-o Comisarul pentru justiție Didier Reynders.

Reynders a mai propus, în numele Comisiei, ca certificatele să aibă o validitate de nouă (9) luni, ținând cont de aceea că țările UE oferă un al treilea vaccin (booster) la 6 luni după vaccinarea completă.

Ideea este, desigur, că absența unei coordonări între cele 27 de țări UE ar submina încrederea cetățenilor în sistemul de certificate, sau chiar în vaccinare în sine. Pentru moment, situația este total nereglementată. In Franța, de pildă, certificatul actual e valabil 7 luni, pe când în Italia – 9 luni.

Noile măsuri ar trebui să fie valabile din ianuarie 2022, imediat după sărbători.

Situația la nivel UE: Cehia

Ultima țară care a anunțat o stare de urgență este Cehia, începând de joi și pentru 30 de zile. Tot joi s-a anunțat că președintele Miloš Zeman și a fost testat pozitiv și a fost internat în spital. Autoritățile au anunțat noi restricții privind adunările mari de oameni și afaceri de noapte, inclusiv restaurante și baruri – acestea din urmă, începând de vineri seara, 26 noiembrie, vor fi deschise cel târziu până la ora 22.00. Au fost interzise târgurile de Crăciun și consumul alcoolului în stradă, iar numărul vizitatorilor unor acțiuni sportive și culturale a fost limitat la o mie.

După rata de infectări, Cehia se află în prezent pe locul trei în lume, după vecinele sale Slovacia și Austria, care au intrat deja în lockdown național.

Austria a intrat în carantină națională

În Austria a intrat în vigoare luna aceasta un regim național de carantină pentru toți cei nevaccinați. La Viena, cancelarul interimar Alexander Schallenberg a descris un “cerc vicios” (Teufelskreis) al pandemiei și a spus că noul regim strict de carantină la scară națională este un «pas dificil», dar că el trebuia făcut.

Acest nou lockdown implică interdicția impusă celor nevaccinați de a mai ieși în timpul nopții, iar în timpul zilei doar pentru a cumpăra hrană sau a efectua alte activități esențiale. Cu totul, asta privește circa două milioane de persoane dintr-o populație de 9 milioane.

Turiștii, de asemenea, nu mai sunt bineveniți o vreme în Austria, unde doar 65% din cetățeni sunt vaccinați (nivel coborât pentru Europa occidentală, sub media continentală, chiar dacă mult peste cei 33% din România și cei 25% din Bulgaria).

Tot așa, începând din luna februarie 2022, Austria se pregătește să facă vaccinarea obligatorie pentru totalitatea populației.

În Germania, viitorul cancelar Olaf Scholz a spus ca guvernul plănuiește să facă vaccinul obligatoriu pentru anumite categorii de persoane, în primul rând personalul medical, analizând, pentru a-l aplica, și felul în care Austria plănuiește să impună vaccinul pentru toată lumea începând din februarie.

Franța va oferi tuturor adulților un acces la un al treilea vaccin (booster) începând de sâmbătă.

Portugalia a anunțat de asemenea noi restricții, inclusiv un control strict la frontiere și revenirea la o “stare de urgență”.

Olanda și Italia au reintrodus la rândul lor unele restricții parțiale, Olanda după ce a înregistrat 23.000 de noi cazuri în 24 de ore. Franța cunoaște însă 30.000 de noi cazuri de persoane infectate pe zi, Germania – 67.000 pe zi și experții estimează că se îndreaptă spre 100.000 de noi cazuri de îmbolnăvire la fiecare 24 de ore.

Evoluția pandemiei

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul morților de Covid în această iarnă în Europa – devenită focar mondial – ar putea atinge 700.000 până în martie, făcând ca cifra morților din pricina virusului, de la începutul pandemiei, să depășească două milioane.

Pe continent, rata vaccinării este de 76,3% din ansamblul populației, dar asta pentru că se întâlnesc fluctuații foarte mari de la o țară la alta. Astfel, în Portugalia, vaccinații reprezintă 86% din populație, în Franța aproape la fel, dar în Bulgaria, ultima din Europa... abia 25%!

***

Mihaela Savca a stat de vorbă cu locuitorii Chișinăului întrebându-i ce cred despre vaccinare și despre certificatele verzi.

Vox pop: Ce cred moldovenii despre certificatele de vaccinare?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG