Linkuri accesibilitate

OMS discută de urgență varianta de COVID „foarte îngrijorătoare” din Africa de Sud


Marea Britanie a suspendat zborurile din Africa de Sud și alte cinci țări din sudul continentului african.
Marea Britanie a suspendat zborurile din Africa de Sud și alte cinci țări din sudul continentului african.

Savanți din Africa de Sud spun că au depistat o variantă extrem de contagioasă de coronavirus, cu un număr mare de mutații care ar putea să o facă rezistentă la vaccin. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează noua variantă și a programat o reuniune de urgență, pe 26 noiembrie, pentru a discuta ce înseamnă aceasta pentru pandemie și vaccinuri. „Îngrijorarea este că, atunci când aveți atât de multe mutații, acestea pot avea un impact asupra modului în care se comportă virusul”, a spus Maria Van Kerkhove, un responsabil de la OMS, joi, la un briefing de presă virtual.

Varianta B.1.1.529 ar fi cea mai mult supusă mutațiilor dintre cele descoperite până acum. Ea s-a răspândit în mare parte în Gauteng, una din cele mai populate provincii din Africa de Sud, care include Johannesburg și capitala Pretoria. Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns Epidemic și Inovare din Africa de Sud, a spus că noua variantă este „cu adevărat îngrijorătoare în privința mutațiilor” și diferită de alte variante. Virologul a spus că varianta a avut 50 de mutații, inclusiv mai mult de 30 la proteina spike, partea virusului care se atașează la celule.

Ca răspuns, guvernul britanic a anunțat că interzice zborurile din Africa de Sud și din alte cinci țări din sudul continentului african, începând de vineri, 26 noiembrie. Numărul mare de mutații ale variantei este „potențial semnificativ din punct de vedere biologic, mutații care pot schimba comportamentul virusului în ceea ce privește vaccinurile, tratamentul și transmisibilitatea”, a spus Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie.

Și alte țări au anunțat suspendarea zborurilor, iar șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că va propune, în strânsă coordonare cu statele membre ale UE, o interdicție de călătorie pentru țările sud-africane.

XS
SM
MD
LG