Reprezentanții coaliției spun în apel că deși existau semne ce relevau o anumită implicare externă în scrutinele din 20 octombrie, manifestate prin implicarea ilegală a surselor externe în finanțarea partidelor politice și manipularea procesului electoral, rezultatele prezidențialelor și referendumului constituțional au relevat „nivelul alarmant al influenței acestora”.
Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte este o entitate permanentă, benevolă, constituită din organizații obștești din Republica Moldova. care a fost constituită în anul 2005 la inițiativa a 12 organizații neguvernamentale, iar în prezent are 39 de membri. Scopul este de a promova și desfășura alegeri libere și corecte în conformitate cu standardele OSCE și Consiliului Europei.
O constatare similară a fost făcută și de misiunea de observare a alegerilor ENEMO în declarația prealabilă din 21 octombrie. Observatorii internaționali au spus că alegerile s-au ținut în condițiile unor „încercări masive de interferență străină și a unor atacuri susținute la adresa valorilor și instituțiilor democratice”, manifestate inclusiv prin scheme de cumpărare a voturilor și dezinformare.
În discursul susținut la scurt timp după închiderea urnelor, președinta Maia Sandu, candidata susținută de PAS, a acuzat „grupări criminale și forțe străine” de implicare în procesul electoral și a spus că acestea ar fi încercat să „cumpere 300.000 de voturi”.
- Te-ar putea interesa și: Președinta Sandu acuză „grupări criminale și forțe străine” de „atac fără precedent asupra democrației”
În septembrie, organele de drept moldovene anunțau că au documentat transferuri de circa 15 milioane de dolari pe conturile a circa 130.000 de moldoveni.
Un alt indicator care a ridicat îngrijorări serioase, în opinia membrilor CALC, este discrepanța majoră între rezultatele sondajelor de opinie și cele ale scrutinelor din 20 octombrie. Acest fapt relevă o „distorsionare a voinței electoratului” sub influența „resurselor financiare ilicite și ale acțiunilor de corupție”.
„Rezultatele scrutinului nu mai reflectă astfel voința reală a cetățenilor, ci efectul manipulărilor externe și al fraudelor”, susțin membrii CALC.
În adresarea către autorități, coaliția de organizații non-guvernamentale cere autorităților competente să finalizeze investigațiile și să aplice sancțiuni corespunzătoare „tuturor celor implicați în aceste acțiuni ilegale”, pentru „a restabili încrederea cetățenilor” în procesul electoral și în democrația din Republica Moldova.
Potrivit rezultatelor preliminare, Maia Sandu a acumulat 42,37% din sufragii, în timp ce Alexandr Stoianoglo a obținut 26,02% din numărul total de voturi. Un al doilea tur de scrutin ar urma să aibă loc duminică, 3 noiembrie.
În total, la scrutinele din 20 octombrie au participat 1.562.705 de alegători, ceea ce reprezintă 51,68% din numărul total de cetățeni cu drept de vot incluși în listele electorale. Peste 240 de mii de alegători au votat în diasporă.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te