Șeful ONU pentru drepturile omului a cerut Israelului să acorde echipei sale acces în Gaza pentru a investiga situația de la spitalul Al-Shifa.
„Trebuie să analizăm acest lucru având acces. Nu ne putem baza pe una sau pe cealaltă parte când vine vorba de asta”, a declarat Volker Türk la CNN, legat de acuzațiile armatei israeliene că Hamas ascunde arme la spital.
Organizație calificată drept teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană și o serie de țări occidentale, Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, 1.200 de israelieni au fost uciși într-o singură zi, peste 230 luați ostateci și duși în Gaza. A fost cel mai ucigaș atac din istoria Israelului.
Volker Türk spune că spitalele au protecție specială în orice moment, în temeiul dreptului umanitar.
„Nu poți folosi civilii, în special spitalele, în scopuri militare. Dar, de asemenea, nu poți ataca un spital în absența unor dovezi clare”, a spus Türk.
Șeful ONU pentru drepturile omului spune că anchetatorii nu pot merge în Gaza „în timp ce bombele cad sau în timp ce au loc operațiuni militare”, ceea ce înseamnă că echipa lui supraveghează situația de la distanță.
„O narațiune vădit falsă”?
Pe de altă parte, armata israeliană a difuzat o înregistrare video care, potrivit acesteia, arată intrarea unui tunel într-o zonă exterioară a Al Shifa, cel mai mare spital din Gaza.
În înregistrarea video, a cărei autenticitate nu poate fi verificată deocamdată, se vede o gaură adâncă în pământ, plină de moloz și înconjurată de moloz de beton și lemn și nisip. Se părea că zona fusese excavată; un buldozer apărea în fundal.
Armata susține că trupele sale au găsit, de asemenea, un vehicul în spital care conținea un număr mare de arme.
### Vezi și... ### Cel mai mare spital din Fâșia Gaza nu mai este funcțional, anunță OMSHamas a declarat joi târziu că afirmațiile Pentagonului și ale Departamentului de Stat al SUA potrivit cărora grupul folosește Al Shifa în scopuri militare „repetă o narațiune vădit falsă, demonstrată de performanțele slabe și ridicole ale purtătorului de cuvânt al armatei de ocupație".
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat, la rândul său, joi, că Statele Unite au încredere în evaluarea făcută de propriile agenții de informații privind activitățile Hamas în spitalul Al Shifa și nu o vor împărtăși și nici nu o vor detalia.
Cele două companii de telecomunicații din Gaza au anunțat că toate serviciile din teritoriu au fost întrerupte, deoarece rezervele de energie s-au epuizat. Israelul refuză importurile de combustibil, spunând că Hamas le-ar putea folosi în scopuri militare.
Cu comunicațiile întrerupte și în lipsa combustibilului, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, afirmă că este imposibil să coordoneze convoaiele de camioane cu ajutoare umanitare.
„Dacă nu vine combustibilul, oamenii vor începe să moară. Mai exact de când, nu știu. Dar va fi mai devreme decât mai târziu”, a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini.
Israelul avertizează oamenii să evacueze zonele din sudul Fâșiei Gaza
Forțele israeliene au avertizat oamenii din unele orașe din zona Khan Younis, Gaza, să-și evacueze casele și să se îndrepte spre adăposturi.
Khan Younis este cel mai mare oraș din sudul Fâșiei Gaza, unde oamenii au fugit după ce li s-a spus să evacueze nordul teritoriului.
Forțele israeliene au aruncat miercuri seara pliante peste patru orașe - Bani Shuhaila, Khuzaa, Abassan și Qarara - care găzduiau peste 100.000 de persoane înainte ca sudul să fie copleșit de persoane strămutate.
„Pentru siguranța dumneavoastră, trebuie să vă evacuați imediat locurile de reședință și să vă îndreptați spre adăposturile cunoscute. Oricine se află în apropierea teroriștilor sau a unităților lor își pune viața în pericol și fiecare casă folosită de teroriști va fi vizată”, se arată în pliante, scrie Reuters.
În octombrie, populația din Khan Younis a crescut de la 400.000 de locuitori la peste un milion, pe măsură ce sute de mii au părăsit nordul Fâșiei Gaza. Mii de persoane strămutate trăiesc acum în tabere improvizate, spitale și școli din Khan Younis.
Israelul raportează atacuri asupra unor figuri „importante” ale Hamas din Gaza
Armata israeliană (IDF) afirmă că a realizat o serie de lovituri asupra unor zone din Gaza în care se aflau lideri Hamas importanți, scrie BBC. IDF a transmis că loviturile au vizat figuri „de rang înalt” ale Hamas din două locuri diferite din Gaza în ultimele zile.
„Un număr de comandanți Hamas de rang înalt se ascundeau într-unul dintre adăposturi, inclusiv Ahmed Randor, șeful brigăzii Hamas din nordul Fâșiei Gaza și Hyman Sian, șeful brigăzii de rachete Hamas”, a declarat purtătorul de cuvânt militar Daniel Hagari.
Un alt buncăr subteran care a fost atacat ar fi adăpostit „membri de rang înalt ai aripii politice a Hamas, inclusiv Raukhi Mushta, care este un asociat foarte apropiat al lui Yahya Sinwar, Asam Dalyis, șeful guvernului Hamas din Gaza, care este apropiat de Ismael Haniyah, și Samech El Sarg, care este, de asemenea, un asociat apropiat al lui Sinwar și al altor figuri Hamas de rang înalt din Gaza”.
Ambele situri au fost „grav avariate”, a declarat purtătorul de cuvânt israelian, fără a oferi detalii suplimentare. Informațiile nu au putut fi verificate independent.
Programul Alimentar Mondial (PAM): În Gaza începe să fie foamete
PAM a avertizat că Fâșia Gaza se confruntă acum cu un deficit alimentar imens și foamete pe scară largă, în timp ce aproape întreaga populație a enclavei palestiniene are nevoie „disperată” de asistență alimentară.
Într-o declarație de joi, directorul executiv al PAM, Cindy McCain, a declarat că aprovizionarea cu alimente și apă este „practic inexistentă” în Gaza și că ”doar o fracțiune” din ajutorul necesar ajunge în teritoriu prin granițe.
Ea adăugat că nevoile alimentare actuale nu pot fi satisfăcute cu un singur punct operațional de trecere a frontierei.
La începutul acestei săptămâni, PAM a confirmat închiderea ultimei brutării din Gaza care funcționa în parteneriat cu agenția ONU. Pâinea, un aliment de bază pentru oamenii din Gaza, este rară sau inexistentă, a spus
Penuria de combustibil afectează, de asemenea, distribuția și operațiunile umanitare, inclusiv furnizarea de asistență alimentară, a spus acesta. Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a declarat că nu vor mai exista livrări de ajutoare pe la punctul de trecere Rafah începând de vineri din cauza lipsei de combustibil.
Toate comunicațiile au fost întrerupte în Gaza joi seara. Șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a declarat că Gaza se află într-o "întrerupere totală a comunicațiilor" și că se teme că pana de curent ar putea spori panica în Fâșia Gaza și ar eroda ordinea civilă. Principalele companii de telecomunicații au confirmat că niciun serviciu de telecomunicații nu funcționează din cauza lipsei de combustibil.
Erdoğan vizitează Germania pentru a discuta despre conflictul Israel-Hamas
Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit cu ministrul israelian al cabinetului de război, Benny Gantz, și a discutat despre eforturile de furnizare a asistenței umanitare critice pentru Gaza, a anunțat joi Departamentul de Stat.
Secretarul de Stat Antony Blinken a cerut de asemenea Israelului măsuri de limitare a tensiunilor din Cisiordania, care se confruntă cu nivelurile tot mai mari de violență extremistă a coloniștilor, a transmis Departamentul de Stat.
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan este așteptat vineri la Berlin, într-o scurtă vizită în Germania, în condițiile în care pozițiile celor două țări față de războiul dintre Israel și Hamas sunt la poluri opuse.
Erdoğan urmează să se întâlnească cu cancelarul Olaf Scholz și cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în mare parte ceremonial. Scholz l-a invitat pe Erdoğan să îl viziteze în luna mai, în urma realegerii sale.
Turcia este văzută ca un partener incomod, dar esențial în Germania, unde locuiesc peste trei milioane de persoane cu rădăcini turcești. Este un aliat NATO care este, de asemenea, important în eforturile de a controla fluxul de refugiați și migranți către Europa, dar au existat tensiuni în ultimii ani din cauza unei serii de probleme.
Această vizită este umbrită de o prăpastie tot mai mare între poziția celor două țări cu privire la evenimentele care au urmat atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.
Germania este un aliat de nădejde al Israelului și s-a opus apelurilor pentru încetarea focului, în timp ce a făcut presiuni pentru acordarea de ajutor civililor din Gaza, susținând „pauze umanitare” și încercând să mențină deschise canalele de comunicare cu alte țări din regiune pentru a împiedica extinderea conflictului.
Erdoğan a adoptat o poziție din ce în ce mai vădit anti-israeliană. Miercuri, el a spus că Istraelul este un „stat terorist” care intenționează să distrugă Gaza împreună cu toți locuitorii săi. El i-a descris pe militanții Hamas drept „luptători ai rezistenței” care încearcă să-și protejeze pământurile și poporul. Hamas este considerată o organizație teroristă de către Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană.
Aceste comentarii și altele similare au stârnit nervozitate pe scena politică din Germania. Cerându-i-se la începutul acestei săptămâni să comenteze comentariile lui Erdoğan, Scholz nu a menționat numele liderului turc, dar a declarat că „acuzațiile care se aduc împotriva Israelului sunt absurde”.
(Relatare preluată de la romania.europalibera.org)