Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni pe platforma de socializare X, fostul Twitter, că cel mai mare spital din Gaza, al-Shifa este fără apă și electricitate de trei zile și „nu mai funcționează ca un spital”.
Ultimul generator a rămas sâmbătă fără combustibil, ca urmare trei nou-născuți prematuri și alți patru pacienți ar fi murit, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas. Potrivit OMS, alți 36 de copii riscă să moară. Hamas a fost declarată organizație teroristă de Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană și alte state occidentale.
Armata israeliană a afirmat că a lăsat peste noapte 300 de litri de combustibil lângă spitalul al-Shifa pentru un generator de urgență care alimentează incubatoarele pentru bebelușii prematuri și a coordonat livrarea cu oficialii spitalului. Se pare că Hamas ar fi împiedicat livrarea carburanților, susține armata israeliană (IDF).
Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății controlat de Hamas a declarat însă pentru televiziunea Al Jazeera că ar fi combustibil numai pentru o oră de funcționare a generatorului de electricitate. „O batjocură la adresa pacienților și copiilor”, a spus oficialul palestinian.
Potrivit celor mai recente cifre, peste 11 mii de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza, începând cu 7 octombrie.
Israelul a lansat campania după ce Hamas, într-o singură zi, pe 7 octombrie, a ucis 1200 de israelieni în sudul țării și a luat peste 240 ostateci. A fost cel mai ucigaș atac în interiorul țării din istoria statului Israel.
Oficialii israelieni au spus în repetate rânduri că nu țintesc instituțiile medicale, dar că unul dintre cartierele generale Hamas ar fi situat în buncăre sub spitalul al-Shifa. Mai mult, acuză Hamas că folosește pacienți, personal medical și mii de civili care se refugiază în spitale ca „scuturi umane”. Hamas respinge acuzațiile.
Controlul asupra spitalului al-Shifa este de importanță strategică pentru armata israeliană : complexul domină centrul orașului Gaza, unde Hamas are o mare parte din infrastructura sa administrativă și este aproape de principale șosea nord-sud, din lungul coastei. Distrugerea capacității Hamas de a guverna Gaza este unul dintre scopurile declarate ale ofensivei israeliene.
La Washington însă, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan a declarat că Statele Unite nu vor să vadă „civili inocenți” prinși în luptele din spitalele din Gaza.
Cea mai mare evacuare
Peste 820 de cetățeni străini au putut pleca duminică din Fâșia Gaza, asediată de armata israeliană, prin singurul punct de trecere deschis, cel de la Rafah spre Egipt, a declarat un oficial egiptean pentru postul american de televiziune CNN.
Este cel mai mare număr de evacuări într-o singură zi de la deschiderea graniței pentru plecarea străinilor, pe 1 noiembrie. Sunt evacuați și palestinieni răniți, care au nevoie de îngrijire medicală. Evacuările se fac în bază de liste nominale, aprobate de autoritățile israeliene și egiptene, care verifică posibilele legături cu Hamas. Punctul de trecere Rafah este deschis cu intermitențe.
La Moscova, Ministerul rus pentru Situații de Urgență a anunțat pe 12 noiembrie începerea evacuării cetățenilor ruși din Fâșia Gaza. Ministerul a spus că aproximativ 70 de cetățeni ruși au trecut deja în Egipt, si sunt în drum spre Cairo de un de vor fi repatriați.
Tot duminică au mai ieșit din Gaza 86 de cetățeni români și membri de familie.
La Chișinău s-a anunțat încă de sâmbătă, 11 noiembrie, că au mai fost evacuați 9 cetățeni moldoveni, „datorită eforturilor comune și a suportului internațional, inclusiv din partea Statului Israel, Egipt, Ucraina, Qatar și Organizației Internaționale pentru Migrație”, se arată într-o declarație a Ministerului de Externe.
Miniștrii de externe UE cer „pauze umanitare”
Cele 27 de state membre UE au cerut „pauze umanitare imediate” pentru a permite ajutorului umanitar să intre în Gaza, a declarat luni la Bruxelles coordonatorul politicii externe europene, Josep Borrell.
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a spus, la rândul ei, că este vital să mențină „speranța vie” în „situația incredibilă din acest moment, în care atât de mulți oameni își pierd în speranța” în Gaza.
Miniștrii de externe UE vor adopta o rezoluție care cere instituirea de pauze umanitare în luptele din Gaza dar subliniază și responsabilitatea Hamas pentru criza umanitară fără precedent din enclava palestiniană.
Franța împotriva antisemitismului
Zeci de mii de oameni au ieșit duminică pe străzile din Franța pentru a demonstra împotriva unei creșteri fără precedent a actelor de antisemitism în țară, de la începutul războiului Israel-Hamas pe 7 octombrie.
La Paris, peste 100 de mii de manifestanți au participat la marș, cea mai mare mobilizare împotriva antisemitismului de la protestul împotriva profanării cimitirului evreiesc din Carpentras în 1990, potrivit postului de televiziune BFM TV.
Au participat și multe personalitățile ale lumii politice, inclusiv premierul Elisabeth Borne și foștii președinți François Hollande și Nicolas Sarkozy.
Într-o scrisoare publicată sâmbătă în ziarul francez Le Parisien, președintele Emmanuel Macron – absent de la marșul de la Paris - a condamnat „reapariția insuportabilă a antisemitismului”.
El a spus că în Franța au fost comise peste o mie de acte antisemite într-o singură lună – de trei ori mai multe decât în cursul întregului an precedent.
„O Franță în care francezii se tem din cauza religiei sau a originii lor nu este Franța”, a scris el pe rețelele de socializare. „Fără toleranță pentru intolerabil.”
Duminică seară, Macron a reiterat solidaritatea Franței cu Israelul, după ce a fost criticat de personalități importante din Israel din cauza comentariilor pe care le-a făcut într-un interviu cu BBC, unde declarase că încetarea focului este „singura soluție” la criza din Gaza. „Împărtășim durerea și împărtășim dorința de a scăpa de terorism. Știm ce înseamnă terorismul în Franța. Dar cred că nu există nicio justificare pentru a ataca civili”, a mai spus Macron în interviul cu BBC.
Într-o convorbire telefonică cu președintele israelian Issac Herzog duminică, Macron a reafirmat că Israelul are dreptul de a se apăra „în conformitate cu dreptul internațional umanitar”.
„Amenințarea grupărilor teroriste din Gaza trebuia eliminată”, a spus Macron, potrivit unui comunicat de la Palatul Elysee. „Această luptă trebuie desfășurată în conformitate cu dreptul internațional umanitar și ținând cont de protecția populației civile.”