Creșterea prețurilor la alimente și energie a împins în sărăcie peste 71 de milioane de oameni din întreaga lume de la sfârșitul lunii februarie, când Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei, a declarat o agenție a Națiunilor Unite.
### Vezi și... ### Josep Borrell: Rusia comite „o adevărată crimă de război” blocând cerealele ucraineneRaportul întocmit de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, publicat la 7 iulie, avertizează, de asemenea, asupra pericolului de tulburări sociale în unele regiuni din cauza tulburărilor economice
Achim Steiner, reprezentantul agenției, a declarat că o analiză a 159 de țări în curs de dezvoltare a arătat că creșterea bruscă a prețurilor la produsele de bază din acest an a lovit părți din Africa Subsahariană, Balcani, Asia și din alte părți.
„Această criză a costului vieții aruncă milioane de oameni în sărăcie și chiar în foamete cu o viteză uluitoare”, a declarat acesta într-o declarație care însoțește raportul. „Odată cu acest lucru, amenințarea creșterii tulburărilor sociale crește pe zi ce trece.”
Ucraina este un important producător și exportator de cereale, iar transporturile sale de alimente sunt esențiale pentru multe țări din Orientul Mijlociu și Africa. Dar porturile sale de la Marea Neagră au fost blocate de forțele rusești, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la alimente și a împins zeci de milioane de oameni în sărăcie.
Rusia și Ucraina au reprezentat împreună aproape un sfert din exporturile globale de grâu și mai mult de jumătate din exporturile de ulei de floarea-soarelui.
Prețurile la energie au crescut, de asemenea, pe fondul incertitudinii legate de război, dar și pe fondul reducerii de către Rusia a unor exporturi de petrol și gaze. Înainte de război, Rusia era cel mai mare exportator de gaze naturale din lume și al doilea mare exportator de țiței.
### Vezi și... ### „De foame sigur că nu vom muri, pentru că suntem în secolul XXI”Sancțiunile occidentale impuse Rusiei, pentru a pedepsi Moscova pentru invazia din Ucraina, au exacerbat, de asemenea, presiunile inflaționiste.
Printre țările cele mai afectate de inflație, potrivit agenției ONU, se numără Haiti, Argentina, Egipt, Irak, Turcia, Filipine, Rwanda, Sudan, Kenya, Sri Lanka și Uzbekistan.
În țări precum Afganistan, Etiopia, Mali, Nigeria și Yemen, impactul inflației este și mai dur pentru cei care se află deja la limita cea mai de jos a sărăciei.
Potrivit PNUD, numărul total al persoanelor care trăiesc în sărăcie sau sunt vulnerabile la sărăcie se ridică la peste 5 miliarde, adică aproape 70% din populația lumii.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Aproape 9 milioane de oameni au fugit din țară