Alexei Chiriac, producător agricol din Climăuți, Ocnița, a declarat Europei Libere că această interdicție de export al grâului pune mare presiune, pentru că nu-și poate vinde marfa și, totodată, nu știe unde își va depozita noua recoltă. Fermierul spune că demult trebuiau eliminate restricțiile la exportul de grâu.
„În primul rând, sunt vreo 150.000 de tone care sunt supra-producție și trebuie exportate numaidecât, toți producătorii de pâine și măcinătorii cei mai mari pe care îi avem în republică spun că ei 95-99% sunt aprovizionați cu grâu pentru a crește și pentru a produce pentru internul brut. De exemplu, noi suntem o gospodărie care avem 9.000 de tone, dar acum sunt 150.000 de tone rămase de anul trecut. Roada e cam slăbuță în acest an, dar totuși recoltă este și o să fie o medie nu chiar atât de rea. Altă întrebare e că se poate aduce grâu din Ucraina cât se dorește și chiar în 2-3 zile de umplut rezerva de stat pentru Moldova foarte ușor. De ce noi nu putem vinde cu prețuri care au fost bune ca să intre în țară și să faciliteze oleacă agricultorii, să-și acopere cheltuielile și datoriile pe care le au din 2020 și să verse și impozite la stat din vânzările pe care o să le avem? Dar se întâmplă așa niște lucruri, nu știu ce decizii ia conducerea noastră și nu știu ce fel de informații au ei, dar se întâmplă lucruri foarte urâte.”
Europa Liberă: Înțeleg că acum se pregătește totuși să fie eliminată această interdicție pentru exportul de grâu?
Alexei Chiriac: „Dă Doamne! Ea trebuia eliminată demult și trebuia nici să nu fie pusă, fiindcă dacă o să ne trebuiască grâu, ucrainenii sunt gata să ne umple nu numai cu grâu, dar cu de toate, fiindcă ei au pe doi ani înainte, de-ar scoate ei din țară rezervele care au mai rămas la dânșii. Și în cazul dat ar fi trebuit să ne dea voie atunci când au fost prețurile mari, nu acum când prețurile au scăzut, de parcă s-ar face special ceva invers.”
Autoritățile iau în calcul posibilitatea de a da undă verde exporturilor de cereale, dar cu implementarea unor cote de export pentru a asigura și siguranța alimentară a țării, a spus Europei Libere Igor Grigoriev, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, referindu-se la declarațiile președintelui Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea, care a promis că la următoarea ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale va fi luată decizia privind anularea interdicției de a exporta grâu din Republica Moldova.
Igor Grigoriev: „Deja avem declarația dlui președinte Bolea că această interdicție de export la grâu și făină va fi ridicată și subiectul acesta l-am discutat toate aceste luni de zile cu ministerul și cu alte instituții abilitate, urmează ministerul doar să aprecieze modalitatea, adică o să fie stabilită o cotă oarecare, să zicem, 200.000 sau 300.000 de tone. O să vedem, dar cert este că această interdicție trebuie ridicată ca agricultorii să-și poată vinde stocurile din anul trecut.”
Europa Liberă: Și le vând la un preț bun?
Igor Grigoriev: „Prețul a început să crească. În contextul la aceea că Federația Rusă bombardează vehement porturile din Nicolaev și din Odesa și așa și nu se liniștesc toate chestiile acestea, chiar acum citeam o știre că pe bursele internaționale prețurile la grâu și la alte cereale, fie floarea-soarelui, fie rapiță, fie porumb, sunt într-o ușoară creștere. Sperăm că va fi o creștere mai esențială și vrem ca totuși agricultorii noștri să încaseze niște resurse financiare bune, adică să nu fie în pierdere.”
Europa Liberă: Ziceți că astăzi Republica Moldova ar putea să exporte de la 200.000 până la 300.000 de tone?
Igor Grigoriev: „Republica Moldova liber poate să exporte până la 300.000 de tone, ca ulterior să vedem cu ce rămânem prin hambare și prin elevatoare și să luăm o decizie comună iarăși împreună cu guvernul, cu producătorii, cu fermierii, cu agricultorii – face sau nu face să mai exportăm, că din urmă vine rapița, vine floarea-soarelui. Oricum trecem și prin seceta asta destul de crâncenă, este nevoie de o mică ploiță cel puțin, chiar dacă ne-am dori una mai mare, dar de foame sigur că nu vom muri, deoarece suntem în secolul XXI.”
Directorul executiv al Asociației Forța fermierilor, fostul deputat PPDA Alexandru Slusari, spune că revendicările agricultorilor trebuie soluționate cât mai curând posibil, pentru că, deocamdată, autoritățile fac promisiuni, dar de la promisiuni până la acțiuni e o cale lungă.
„Ieri, dl Bolea a spus că la prima ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale acest lucru va fi discutat și va fi anulată interdicția la export, dar, deocamdată, nu avem nimic, trăim cu zvonuri. Cineva spune că o să fie anulată, altcineva spune că n-o să fie anulată și noi suntem în suspans și așteptăm această decizie.”
Europa Liberă: Dar la proteste ați renunțat?
Alexandru Slusari: „În funcție de gradul de îndeplinire a revendicărilor. Noi am făcut acest protest de avertizare, am tras un semnal de alarmă, am spus că nu este bine ceea ce se întâmplă și nu este bine că nu există un dialog normal, guvernarea a reacționat cum a reacționat, pe de o parte, ne-a dat dreptate, a spus că revendicările noastre sunt corecte. Dacă vedem în scurt timp materializarea revendicărilor noastre, mai departe punem umărul, discutăm eficient, conlucrăm, analizăm și celelalte probleme, dacă o să fim duși de nas, atunci protestele vor continua, mingea este pe terenul autorităților.”