ONU: Populația Ucrainei s-a redus cu aproape un sfert de când a început războiul

Refugiați ucraineni la Chișinău, aprilie 2022.

Populația Ucrainei s-a redus cu aproximativ opt milioane de oameni de la începutul războiului în februarie 2022. Datele au fost publicate de ONU la 22 octombrie, într-un raport ce menționează printre cauze numărul mare de refugiați, decesele provocate de război și prăbușirea natalității.

„În ansamblu, populația Ucrainei a scăzut cu aproximativ 10 milioane din 2014 și cu aproximativ opt milioane de la începutul invaziei la scară largă din 2022”, a declarat directorul regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, Florence Bauer, în comentarii trimise jurnaliștilor.

Ea a precizat că o numărătoare mai exactă și un recensământ cuprinzător vor fi posibile numai după încheierea războiului.

Populația Ucrainei era de aproximativ 45 de milioane în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea, potrivit agenției ONU.

Până în februarie 2022, când Rusia și-a lansat invazia la scară largă, populația Ucrainei scăzuse la 43 de milioane și s-a prăbușit și mai mult, ajungând astăzi la doar 35 de milioane, a precizat agenția, care a compilat date guvernamentale și ale UNFPA.

Vorbind cu jurnaliștii la Geneva, Bauer a declarat că declinul dramatic se datorează „unei combinații de factori”.

Deja înainte de război, Ucraina avea una dintre cele mai scăzute rate ale natalității în Europa și, la fel ca în alte țări din Europa de Est, mulți tineri ucraineni au plecat în căutarea unor oportunități mai bune în străinătate, a spus oficialul, citat de AFP.

În cei doi ani și jumătate de război, aproximativ 6,7 milioane de oameni au părăsit țara ca refugiați, în timp ce rata natalității a scăzut la doar aproximativ un copil la o femeie, aceasta fiind acum una din cele mai scăzute rate a natalității din lume, a afirmat Florence Bauer.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te