Secretarul General ONU António Guterres a declarat că pandemia de coronavirus e cea mai mare criză medicală din istoria organizației, iar recesiunea economică cauzată de Covid-19 va fi la fel de gravă ca cea din 2009.
Your browser doesn’t support HTML5
Însă ONU are un plan pentru depășirea situației. Guterres a propus trei direcții de acțiune. Prima este oprirea răspândirii virusului prin măsuri de carantină, sporirea producției de echipament protector și creșterea capacității sistemelor medicale naționale.
Secretarul general ONU a accentuat nevoia de solidaritate la nivel global: „Este esențial ca țările dezvoltate să le asiste imediat pe cele mai puțin dezvoltate pentru a le sprijini sistemele de ocrotire a sănătății și capacitatea de a opri infecția”.
### Vezi și... ### Donald Trump avertizează că următoarele săptămâni vor fi „o încercare grea” pentru americani
Al doilea punct în planul ONU e atenuarea efectelor socio-economice ale crizei. Estimările ONU arată că va fi nevoie de un răspuns global coordonat care să mobilizeze cel puțin 10% din PIB-ul mondial. Și în această privință, António Guterres a subliniat că statele mai puțin dezvoltate vor avea nevoie de ajutor internațional, așa că ONU a creat un fond special pentru a ajută țările cu venituri mici și mijlocii să lupte cu epidemia și să treacă peste criza economică.
Guterres a explicat că Națiunile Unite vor căuta mecanisme inovative pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare prin intermediul Fondului Monetar Internațional și al altor instituții competente. În orice caz, Guterres spune că nu vor fi doar niște donații de la țările bogate către cele sărace.
Nu în ultimul rând, Secretarul General ONU a îndemnat lumea să colaboreze pentru construirea unui viitor mai bun după depășirea crizei și nu doar pentru a reveni la situația anterioară.
### Vezi și... ### Uniunea Europeană în fața unei „crize existențiale”
„Tot ce facem în timpul acestei crize și după ea trebuie să se concentreze pe construirea unor societăți și economii mai egale, mai incluzive, mai durabile, care să poată face față pandemiilor, schimbării climei și altor numeroase provocări globale cu care ne confruntăm”.
Guterres a mai explicat că planul pe care l-a propus e o reacție nu doar la criza curentă, ci și la lipsa de coordonare pe care au demonstrat-o până acum statele naționale, fiecare reacționând la epidemie cum a vrut.
Săptămână trecută, Secretarul General ONU a participat la summitul G20 – o conferință video cu liderii a 19 țări și președinta Comisiei Europene. Deși țările participante au promis că vor face tot ce e necesar pentru a opri pandemia și a-i ameliora consecințele, Guterres a observat că majoritatea resurselor mobilizate până acum sunt de la țările dezvoltate tot pentru țările dezvoltate. De aici și accentul său pe nevoia de solidaritate globală, inclusiv cu statele în curs de dezvoltare.