ONU respinge cererea Rusiei de a-și relua locul în Consiliul pentru Drepturile Omului

Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, Vasili Nebenzia, vorbind la tribuna ONU (foto arhivă)

Încercarea Rusiei de a-și recâștiga locul în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a eșuat în Adunarea Generală a ONU, care a acordat Bulgariei și Albaniei cele două locuri rezervate grupului regional est-european.

Votul secret din 10 octombrie pentru mandatul 2024-2026 al Consiliului pentru Drepturile Omului era considerat un test al încrederii de care se bucură Moscova din partea țărilor în curs de dezvoltare, despre care credea că sunt nemulțumite de sprijinul de miliarde de dolari acordat de Occident Ucrainei, fără a da atenție criticilor Occidentului privind asaltul brutal asupra vecinului său.

### Vezi și... ### Un an de război în Ucraina | Antonio Guterres denunță Rusia de la tribuna Adunării Generale ONU

Rusia a obținut 83 de voturi, considerabil mai puțin decât cele 160 pentru Bulgaria și 123 pentru Albania.

„Statele membre ale ONU au transmis un semnal puternic conducerii Rusiei că un guvern responsabil de nenumărate crime de război și crime împotriva umanității nu are ce căuta în Consiliul pentru Drepturile Omului", a declarat Louis Charbonneau, director ONU la Human Rights Watch (HRW).

Ambasadorul albanez Ferit Hoxha a declarat înainte de vot că Adunarea Generală a ONU are de făcut „o alegere importantă” pentru a demonstra „că nu confundă un piroman cu un pompier”.

În aprilie 2022, la mai puțin de două luni după ce Rusia a invadat Ucraina, Adunarea Generală a votat suspendarea Rusiei din consiliul format din 47 de membri din cauza „încălcărilor și abuzurilor grave și sistematice ale drepturilor omului” comise de trupele rusești invadatoare în Ucraina. Rezoluția inițiată de SUA a fost adoptată cu 93 de voturi pentru, 24 împotrivă și 58 de abțineri.

Ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, declara în fața Consiliului de Securitate, înainte de vot, că ar fi o „pată urâtă” care ar submina credibilitatea ONU dacă Rusia ar fi realeasă în Consiliul pentru Drepturile Omului „în timp ce continuă în mod deschis să comită crime de război și alte atrocități”.

### Vezi și... ### A susține Ucraina în fața agresiunii Rusiei este o chestiune de principiu | Pledoaria președintelui Biden la ONU

Ambasadorul Moscovei la ONU, Vasili Nebenzia, a acuzat Statele Unite că au condus o campanie pentru a împiedica revenirea Rusiei în Consiliu.

„Principala fobie a colegilor noștri americani de astăzi este ca Rusia să fie aleasă în Consiliul pentru Drepturile Omului", a declarat Nebenzia la o reuniune a Consiliului de Securitate convocată de Ucraina pentru a discuta despre lovitura de săptămâna trecută a unei rachete rusești asupra priveghiului unui soldat ucrainean în satul Hroza, care a ucis peste 50 de persoane.

La alegerile din 10 octombrie, singura altă competiție a fost cea dintre grupul America Latină și Caraibe, în care Cuba, Brazilia și Republica Dominicană au învins Peru pentru cele trei locuri disponibile.

HRW susținea că Cuba nu merita un loc în Consiliu din cauza încălcărilor sistematice ale drepturilor, inclusiv hărțuirea, detenția arbitrară și torturarea disidenților, dar Cuba a primit 146 de voturi, cele mai multe din grupul celor patru țări aflate în competiție.

În celelalte alegeri regionale, grupul asiatic a propus China, Japonia, Kuweit și Indonezia pentru patru locuri; grupul african a ales Burundi, Malawi, Ghana și Coasta de Fildeș pentru patru locuri; iar grupul occidental a propus Franța și Olanda pentru două locuri.

HRW a cerut membrilor Adunării Generale să se opună candidaturilor Rusiei și Chinei.

„În fiecare zi, Rusia și China ne reamintesc, prin comiterea de abuzuri la scară masivă, că nu ar trebui să fie membri ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului”, a declarat săptămâna trecută, pe 5 octombrie, Louis Charbonneau.

HRW afirmă că forțele rusești din Ucraina continuă să comită „evidente crime de război, inclusiv atacuri ilegale și maltratarea prizonierilor, și crime împotriva umanității, inclusiv acte de tortură, execuții sumare și deportarea silită a civililor”.

### Vezi și... ### HRW: China continuă să încalce drepturile uigurilor și ale musulmanilor turci

Organizația de supraveghere a declarat că dosarul drepturilor Chinei ar trebui, de asemenea, să o descalifice din Consiliul pentru Drepturile Omului, adăugând că detenția discriminatorie a uigurilor și a altor grupuri etnice majoritar musulmane din regiunea vestică Xinjiang poate fi considerată o crimă împotriva umanității.

Consiliul pentru Drepturile Omului, cu sediul la Geneva, a fost creat în 2006 pentru a înlocui o comisie anterioară, discreditată din cauza rezultatelor slabe în privința drepturi omului. Însă noul consiliu s-a confruntat nu mult după aceea cu critici similare, inclusiv că cei care încalcă drepturile omului au căutat locuri pentru a se proteja pe ei înșiși și pe aliații lor.

Consiliul analizează periodic dosarele privind drepturile omului ale tuturor țărilor, numește investigatori independenți pentru a examina și raporta probleme precum tortura și situațiile din țări precum Coreea de Nord și Iran.

La alegerile de anul trecut, Venezuela, Coreea de Sud și Afganistan au pierdut locurile pentru care candidaseră, dar țări, inclusiv Vietnam și Sudan, care au fost acuzate de a avea un bilanț slab în ceea ce privește drepturile omului, au câștigat un loc în consiliu.

### Vezi și... ### O reacție mai fermă, în trecut, la crimele Rusiei ar fi salvat, astăzi, mii de vieți (AI)