Opoziția sud-coreeană vrea să-l destituie și pe președintele interimar al țării

Deputați ai Partidului Democrat de opoziție discutând cu liderul formațiunii, Lee Jae-myung (al treilea din dreapta), în timpul ședinței din 26 decembrie a legislativului de la Seul.

Deputații din opoziția sud-coreeană au inițiat joi, 26 decembrie, procedurile pentru destituirea președintelui interimar, actualul premier, Han Duck-soo. Ei l-au acuzat de încălcarea Constituției prin refuzul de a numi trei noi judecători la Curtea Constituțională.

Anunțul reprezintă o escaladare a tensiunilor politice din Coreea de Sud și vine în condițiile în care Curtea Constituțională examinează cazul președintelui suspendat Yoon Suk Yeol, anchetat pentru decretarea subită a legii marțiale pe 3 decembrie, care a fost însă retrasă doar câteva ore mai târziu, scrie The Guardian.

„A devenit clar că premierul și președintele în exercițiu Han Duck-soo nu are calificarea sau voința de a proteja Constituția”, a spus liderul grupului parlamentar al Partidului Democrat de opoziție, Park Chan-dae, într-o declarație publică.

Moțiunea de impeachment, care trebuie supusă la vot în termen de la 24 până la 72 de ore, a citat o serie de acțiuni ale lui Han, care în opinia parlamentarilor din opoziție, ar servi ca motive pentru destituirea sa. Printre acestea se numără și veto-ul său la un proiect de lege privind desemnarea unui procuror special care să investigheze presupusele abateri ale primei doamne.

Președintele interimar Han Duck-soo, a respins însă acuzațiile aduse și a insistat că numirea judecătorilor constituționali ,candidaturile cărora au fost aprobate de Parlament, trebuie să fie făcute printr-un consens între partidele din opoziție și de la putere, scrie Reuters.

Președintele interimar al Coreei de Sud și prim ministrul țării, Han Duck-soo

Joi, Parlamentul sud-coreean a aprobat candidaturile a trei persoane pentru postul de judecători constituționali, dintre care două au fost propuse de Partidul Democrat de opoziție una de Partidul Puterea Poporului al președintelui aflat la putere, Han, care a criticat procedura de selectare a candidaților.

Numirea judecătorilor constituționali este o temă politică sensibilă, deoarece șase din cele nouă posturi de judecători ai Curții Constituționale sunt ocupate.

Constituția cere ca o eventuală revocare a președintelui să fie decisă de cel puțin șase magistrați, ceea ce înseamnă că va fi necesar un vot unanim din partea actualilor judecători.

Curtea a declarat că va putea delibera și emite o decizie chiar și în situația în care trei posturi de judecători sunt vacante.

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol

Yoon, care a fost destituit de Parlament la 14 decembrie într-un vot la care s-au alăturat și unii membri ai partidului său de centru-dreapta, nu a dat curs solicitării instanței de a prezenta anumite documente până joi, a transmis purtătorul său de cuvânt. El nu a răspuns nici la o citație privind un interogatoriu într-o anchetă penală separată, ceea ce i-a atras critici și apeluri din partea opoziției pentru arestarea sa.

La începutul zilei de joi, avocații fostului ministru al Apărării al lui Yoon, care este de asemenea anchetat pentru insurecție în legătură cu declararea legii marțiale, au declarat că scopul acestei decizii a fost acela de a atrage un semnal de alarmă cu privire la „abuzul procesului democratic” de către partidele din opoziției.

Kim Yong-hyun, primul oficial arestat, va fi probabil primul care va fi pus sub acuzare pentru că a fost o figură centrală în declararea surprinzătoare a legii marțiale de către președintele suspendat.

Yoon Suk Yeol a șocat națiunea pe 3 decembrie, când a acordat armatei puteri de urgență extinse pentru a elimina ceea ce el numea „forțe anti-statale” și pentru a înfrunta opoziția politică obstructivă.

El a anulat decretul la doar șase ore după aceea, după ce parlamentul a sfidat trupele și poliția și a votat împotriva decretului. Totuși, acest gest a aruncat țara într-o criză constituțională și a stârnit apeluri larg răspândite pentru demisia sa, pe motiv că a încălcat legea. Yoon și-a cerut ulterior scuze națiunii, dar și-a apărat decizia și a rezistat apelurilor de a demisiona.

Yoon este, de asemenea, sub anchetă penală pentru presupusă insurgență legată de decretul de lege marțială, iar autoritățile i-au interzis să călătorească în străinătate.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te