Misiunea OSCE în Moldova anunță că este disponibilă să ajute Chișinăul și Tiraspolul să interacționeze în investigarea dosarului de omor al opozantului transnistrean Oleg Horjan, dacă acest lucru va fi necesar.
„Facem apel la autoritățile de la Tiraspol să investigheze în profunzime această crimă și să informeze în mod transparent publicul cu privire la rezultatele anchetei”, a declarat Europei Libere serviciul de presă al Misiunii OSCE în Moldova.
Pe 18 iulie, la o zi după omor, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a avut o întrevedere la Tiraspol cu ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Janis Mazeiks.
Krasnoselski a spus că a luat „sub control propriu” ancheta și că, în caz de necesitate, Tiraspolul se va adresa Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova „pentru asistență juridică sau operativă”.
Tot pe 18 iulie, președintele așa-numitului comitet de investigații, Veaceslav Brînzari, a declarat, într-o conferință de presă, că investigarea cazului de omor „se află sub controlul personal a lui Krasnoselski”.
Brînzari a mai spus că, potrivit unei versiuni, Horjan ar fi fost torturat și că există bănuieli că ucigașul nu a fost singura persoană care se afla în casa lui Horjan în momentul omorului.
Președintele Partidului Comuniștilor și liderul Uniunii forțelor de opoziție din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, a fost ucis în noaptea de 16 spre 17 iulie, în locuința sa din satul Sucleia, de lângă Tiraspol.
### Vezi și... ### Opozantul transnistrean Oleg Horjan a fost găsit mort în locuința saPotrivit anchetatorilor transnistreni, cadavrul lui Horjan, cu multiple plăgi de cuțit, ar fi fost descoperit dimineață, de către fosta sa soție, în biroul acestuia, lângă un seif „deschis și gol”. Una dintre versiuni este că politicianul de opoziție a fost ucis în timpul unui jaf.
Comitetul de investigații de la Tiraspol a deschis un dosar penal privind omorul lui Oleg Horjan. În același timp, Poliția Republicii Moldova susține că s-a autosesizat și, la fel, investighează cazul ca infracțiune de omor.
Biroul pentru Reintegrare a propus să fie creată o comisie de anchetă neutră, sub auspiciile Misiunii OSCE în Moldova, care să se deplaseze la fața locului pentru o cercetare independentă.