La începutul ceremoniei de semnare, deputatul din primul Parlament, Tudor Moraru, a declarat că nu-și va pune semnătura până când în document nu va fi inclus și un îndemn pentru participarea alegătorilor la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană - un plebiscit inițiat de președinta Maia Sandu și care va fi organizat concomitent cu alegerile prezidențiale.
Propunerea a provocat dezbateri între cei prezenți. Unii au susținut demersul, pe când alții au sugerat că este important ca documentul să fie semnat în forma sa inițială, așa cum a fost semnat de mai multe partide pro-europene, pe 26 mai.
Într-un final, mai mulți deputați din primul Parlament, academicieni și oameni de cultură au semnat declarația, angajându-se să contribuie la „obiectivul strategic de integrare europeană” a R. Moldova. Printre semnatari se numără Ion Hadîrcă, Nicolae Misail, Vlad Pascaru, Sergiu Popa, Gheorghe Ghidirim, Gheorghe Potârniche și alții.
La eveniment au fost prezenți și autori ai „Pactului pentru Europa”, lideri ai Blocului Împreună - Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, și Dinu Plîngău, președintele Platformei DA.
Anterior, Munteanu a spus Europei Libere că pactul inițiat de el și aliații săi este important pentru că ar crea o platformă de „unitate națională”.
El a explicat că „Pactul pentru Europa” este un proces prin care partidele din blocul „Împreună” propun „extinderea armatei aliaților integrării europene”, care ar trebui să continue „prin integrarea unor asociații publice și private, a businessului și a mediului academic”.
- Te-ar putea interesa și: Politicienii pro-europeni, inclusiv din PAS, MAN și „Împreună”, au semnat un „Pact pentru Europa”
Cu toate acestea, semnarea pactului nu anulează și concurența electorală, au confirmat Europei Libere reprezentanți ai mai multor formațiuni politice.
Your browser doesn’t support HTML5
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te