„Pactul pentru Europa”, semnat de academicieni și deputați din primul Parlament

Imagine de la ceremonia de semnare a „Pactului pentru Europa” de către academicieni și deputați ai primului Parlament al Republicii Moldova, eveniment care a avut loc la Palatul Republicii pe 5 iunie.

Mai mulți membri ai primului Parlament și academicieni din R. Moldova s-au alăturat miercuri, 5 iunie, „Pactului pentru Europa”. Totodată, la ceremonia de la Palatul Republicii, primii deputați moldoveni au avut un schimb de replici în legătură cu referendumul pro-UE din 20 octombrie.

La începutul ceremoniei de semnare, deputatul din primul Parlament, Tudor Moraru, a declarat că nu-și va pune semnătura până când în document nu va fi inclus și un îndemn pentru participarea alegătorilor la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană - un plebiscit inițiat de președinta Maia Sandu și care va fi organizat concomitent cu alegerile prezidențiale.

Propunerea a provocat dezbateri între cei prezenți. Unii au susținut demersul, pe când alții au sugerat că este important ca documentul să fie semnat în forma sa inițială, așa cum a fost semnat de mai multe partide pro-europene, pe 26 mai.

Într-un final, mai mulți deputați din primul Parlament, academicieni și oameni de cultură au semnat declarația, angajându-se să contribuie la „obiectivul strategic de integrare europeană” a R. Moldova. Printre semnatari se numără Ion Hadîrcă, Nicolae Misail, Vlad Pascaru, Sergiu Popa, Gheorghe Ghidirim, Gheorghe Potârniche și alții.

Semnarea „Pactului pentru Europa” de către unul dintre participanții la evenimentul din 5 iunie

La eveniment au fost prezenți și autori ai „Pactului pentru Europa”, lideri ai Blocului Împreună - Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, și Dinu Plîngău, președintele Platformei DA.

Anterior, Munteanu a spus Europei Libere că pactul inițiat de el și aliații săi este important pentru că ar crea o platformă de „unitate națională”.

El a explicat că „Pactul pentru Europa” este un proces prin care partidele din blocul „Împreună” propun „extinderea armatei aliaților integrării europene”, care ar trebui să continue „prin integrarea unor asociații publice și private, a businessului și a mediului academic”.

Cu toate acestea, semnarea pactului nu anulează și concurența electorală, au confirmat Europei Libere reprezentanți ai mai multor formațiuni politice.

Your browser doesn’t support HTML5

PAS, MAN, „Împreună” și ceilalți rămân rivali, în ciuda pactului lor pentru Europa

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te