Semnatarele documentului, în total 13 partide, își asumă „angajamentul politic de a contribui plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, într-un moment în care încep pregătirile de campania pentru un referendum privind aderarea la UE, care va avea loc pe 20 octombrie.
Supranumit și „Acord cu privire la Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, pactul a fost semnat, din partea partidului de guvernământ, de secretarul general al PAS, Artur Mija, tot el secretar general al guvernului, iar din partea MAN - de deputatul Gaik Vartanean.
La ceremonie semnării, la Muzeul Național de Istorie, au fost prezenți și reprezentanții ambasadei Statelor Unite la Chișinău, ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, și ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenko.
În discursul său, despre care a spus că este adresat inclusiv cetățenilor R. Moldova care nu împărtășesc valorile europene, ambasadorul ucrainean a spus că timpurile când puteam alege între Est și Vest au apus, acum alegerea fiind între „război și pace”.
Kievul este interesat ca R. Moldova și Ucraina să meargă mai departe împreună și să adere concomitent la UE, a spus Șevcenko Europei Libere, în marginea evenimentului.
Un lider al blocului „Împreună”, Igor Munteanu, care conduce formațiunea CUB, a spus Europei Libere că pactul inițiat de el și aliații săi este important pentru că ar crea o platformă de „unitate națională”. Dar semnarea documentului nu înseamnă și „renunțarea la profilul ideologic sau la ambițiile politice” ale partidelor semnatare, a spus Munteanu.
El a explicat că „Pactul pentru Europa” este un proces prin care partidele din blocul „Împreună” propun „extinderea armatei aliaților integrării europene”, care ar trebui să continue „prin integrarea unor asociații publice și private, a businessului și a mediului academic”.
Un alt lider al blocului „Împreună”, Dinu Plângău, președintele Platformei DA, a spus și el Europei Libere că pactul „nu anulează concurenta politică”.
Și deputatul Gaik Vartanean spune că semnătura nu înseamnă că PAS, MAN și „Împreună” ar face parte acum „din aceeași tabăra politică”. Aliat apropiat al primarului Ion Ceban, Vartanean, a amintit într-o discuție cu Europa Liberă că un pact similar declarației românești, din 1995, de la Snagov, face parte din programul politic al MAN.
„Acest document nu este despre partide sau lideri politici, ci este un document care trebuie să îndrepte R. Moldova spre UE”, a spus Vartanean.
Europa Liberă l-a întrebat și pe reprezentantul PAS, Artur Mija, dacă partidele semnatare ale pactului fac acum parte din aceeași tabără politică. Mija a evitat un răspuns direct, spunând că ceea ce le unește este ideea de integrarea europeană. Semnarea „Pactului pentru Europa” este „un eveniment logic și este o continuitate a ceea ce face PAS la guvernare”, a spus Mija.
Dacă partidele pro-europene sprijină toate un vot „da” la referendumul din octombrie, atunci ele au poziții diferite față de participarea la alegerile prezidențiale care vor avea loc în aceeași zi.
Președinta Maia Sandu, fondatoarea PAS, spune că va cere electoratului un al doilea mandat, cu promisiunea să ducă la bun sfârșit integrarea în UE.
Blocul „Împreună” format din patru partide mai mici ale opoziției pro-europene spune că este încă în căutarea unui candidat propriu la prezidențiale și că integrarea europeană nu trebuie monopolizată de un singur partid sau politician.
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, liderul MAN care a învins candidatul PAS la alegerile locale din noiembrie trecut, a promis că va anunța „în scurt timp” ce a decis: candidează și el la prezidențiale sau nu.
Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te