Pandemia de coronavirus inversează lent exodul din Europa de Est

Izbucnirea pandemiei și schimbarea modelelor de muncă par să ducă în mai multe țări, şi în special în Europa de Est, la o inversare lentă, dar semnificativă a exodului forței de muncă, cunoscut sub numele de „brain drain”, arată o analiză a portalului grec Liberal, preluată de G4media. Publicația citată estimează că 1,3 milioane de cetățeni români s-au întors acasă. În același timp, 500.000 de bulgari s-au întors în țara lor în 2020, în timp ce Lituania înregistrează cea mai mare revenire a emigranților din ultimele decenii.

Intuind această tendință, premierul desemnat al Moldovei, Natalia Gavriliță a introdus în noul ei program de guvernare propunerea extinderii programului PARE „de la 1+1, îl facem 1+2.” La o parte investită de antreprenor, statul va veni cu dublu.

În ciuda evoluțiilor pozitive, numărul persoanelor care se întorc în Europa de Est este încă mult mai mic decât numărul plecat inițial, potrivit Institutului pentru Politici de Migraţie.

Cei care s-au întors din cauza pandemiei ar putea pleca din nou în străinătate. Însă pe termen lung se pare că milioane de europeni analizează posibilitatea de a se întoarce în ţarile lor de origine, se mai arată în analiza publicată de portalul grec Liberal.