„Pandora papers” arată conexiunile lui Vladimir Plahotniuc cu Metalferos, încă din 2008

Moldova - Metalferos, logo

„Pandora papers”, un nou set uriaș de documente financiare ajunse pe mâna Consorțiului International al Jurnaliștilor de Investigație, sugerează că zeci de foști și actuali lideri politici internaționali și sute de alți demnitari din țările lumii și-au ascuns averile în paradisuri fiscale. Documentele analizate de peste 600 de jurnaliști timp de peste un an scot la iveală o industrie offshore înfloritoare și o clientelă diversă, de la liderul autoritar azer Ilham Alyiev, până la premierul unei țări din Uniunea Europeană, cehul Andrej Babiš, dar și fostul oligarh moldovean, astăzi fugarul Vlad Plahotniuc.

Your browser doesn’t support HTML5

„Pandora papers” arată conexiunile lui Vladimir Plahotniuc cu Metalferos încă din 2008

În investigația Bodyguarzii financiari ai oligarhului, bazată pe informații din dosarul supranumit „Pandora papers”, jurnaliștii de la RISE Moldova arată întreg lanțul de firme ale unei societăți paravan înființate în Noua Zeelandă, prin intermediul căreia pe conturile familiei Plahotniuc au ajuns milioane de euro. Spre deosebire de anchetele precendente, în care jurnaliștii încercau să ajungă la Plahotniuc prin intermediul unor conexiuni și interpuși, de această dată au găsit documente în care apare numele lui ca fondator al organizației și semnăturile unor persoane de încredere, între care Andrian Candu.

Episodul publicat miercuri îl are în vizor tot pe Vladimir Plahotniuc și prezintă originile conexiunii acestuia cu piața metalelor, spune jurnalistul Nicolae Cușchevici.

Domnul Plahotniuc a fost conectat la piața de metale din Moldova încă din perioada guvernării comuniste...
Nicolae Cușchevici, jurnalist RISE

„Anumite acuzații, inclusiv publice, că domnul Plahotniuc ar fi fost conectat la piața de metale, în special la societatea pe acțiuni care este controlată de stat, Metalferos, zvonuri sau acuzații de genul acesta au existat de mulți ani, doar că nu-mi aduc aminte să fi văzut niște documente, ceva mai exact. Și materialul acesta arată sau demonstrează, chiar dacă indirect, că domnul Plahotniuc a fost conectat la piața de metale din Moldova încă din perioada guvernării comuniste. Reieșind din documentele pe care le avem, asta e cel puțin 2008.”

Investigația arată alianța unui offshore din Insulele Virgine Britanice cu Metalferos, companie controlată de stat și legături cu Uzina Metalurgică din Râbnița, în spatele schemei fiind, potrivit jurnaliștilor, un personaj-cheie din anturajul lui Plahotniuc.

Reporterii RISE Moldova au mai scris despre legăturile fostului politician cu companii care au făcut zeci de milioane de dolari pe spatele Metalferos, urmare a unei scurgeri de informații din ancheta procuraturii pe acest caz. Potrivit anchetatorilor, statul ar fi fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei prin intermediul întreprinderii.

Nicolae Cușchevici observă că ancheta autorităților vizează anii 2015-2019, pe când documentele obținute acum sugerează că Plahotniuc era implicat în piața metalelor încă din 2008.

### Vezi și... ### Valentin Eşanu: „Aceleași persoane care slujeau regimul lui Plahotniuc acum servesc regimul lui Dodon”

În ce măsură aceste acte pot fi probe cu valoare juridică? Jurnalistul de investigație crede că este puțin probabil ca procurorii să le poată folosi ca atare, dar nu exclude că ar putea sta la temelia unor anchete.

„Nu știu dacă poți să te duci cu astfel de documente în instanță, cel puțin unele dintre ele, de exemplu, nu sunt datate. Dar, din punctul meu de vedere, cel mai important pentru niște persoane care ar vrea să verifice anumite lucruri, este informația. Adică tu ai o informație primară, cu care poți să mergi undeva și să o verifici oficial, prin surse oficiale, să mergi la o instituție bancară, să verifici anumite tranzacții pe anumite perioade. Asta cred că îmi pare mai important, reieșind din punct de vedere a dovezilor și oamenilor legii.”

### Vezi și... ### Iurie Sanduța: Până acum Plahotniuc apărea prin interpuşi, dar am găsit documente semnate de el

Nicolae Cușchevici spune că spre deosebire de procurori, care depind în anchete de proceduri anevoioase și de durată, cum ar fi comisiile rogatorii, jurnaliștii de investigație pot obține uneori informații cu mai multă ușurință, la o distanță de un apel telefonic comunicând cu un alt reporter de investigație. Ulterior însă, anume procurorilor le stă în putere să obțină confirmări oficiale, preciza într-un recent interviu pentru postul nostru de radio, Iurie Sănduța, un alt jurnalist RISE Moldova implicat în cercetarea documentelor „Pandora papers”.