Parada de la Moscova: veterani în carantină, tuneluri dezinfectante pentru Putin

La reședința prezidențială din Novo-Ogaryovo, a fost instalat un mini-tunel dezinfectant prin care trebuie să treacă toți cei care au întrevederi cu Vladimir Putin. Dispozitivul e asemenea unui scanner de la aeroport și îi stropește pe cei care trec prin el cu dezinfectant sub forma unui spray fin.

Your browser doesn’t support HTML5

Parada de la Moscova: veterani în carantină, tuneluri dezinfectante pentru Putin

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse Dmitri Peskov a confirmat că două astfel de aparate au fost instalate și la Kremlin. De asemenea, toate persoanele cu care se va vedea Vladimir Putin vor fi testate pentru Covid și li se va măsura temperatura.

Președintele rus are 67 de ani, adică e în categoria de vârstă cu risc sporit să dezvolte complicații periculoase dacă prinde virusul, iar Covidul deja dă târcoale pe la Kremlin - atât premierul Mihail Mișuștin, cât și purtătorul de cuvânt al lui Putin Dmitri Peskov au avut coronavirus.

De când pandemia a luat amploare în Rusia, Vladimir Putin a stat mai mult izolat în reședința sa din Novo-Ogaryovo, transmite Vocea Americii, dar în ultimul timp s-a văzut nevoit să mai iasă în public. Săptămâna trecută a ținut un discurs de Ziua Rusiei, pe 24 iunie va fi prezent la Parada Victoriei, iar pe 1 iulie va avea loc referendumul privind modificarea Constituției.

### Vezi și... ### Igor Dodon vrea să discute la Moscova despre înlesniri economice și credite rusești pentru Moldova

Bloomberg scrie că veteranii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care tradițional stau alături de Putin în timpul paradei, au fost puși în izolare cu două săptămâni înainte de paradă pentru a-l proteja pe președinte de riscul infecției de la unul din veterani.

Deși inițial unii organizatori au negat aceste informații, Dmitri Peskov mai târziu a confirmat că cei 80 de veterani sunt ținuți în sanatorii și case de odihnă, inclusiv pentru propria lor siguranță și sănătate, a adăugat Peskov.

Șefa Agenției Sanitare ruse Rospotrebnadzor Ana Popova a spus că veteranii vor sta în tribune păstrând o distanță de două scaune între ei, astfel încât și ei, dar și Putin, să poată privi defilarea fără măști.

Lista demnitarilor străini care vor participa încă nu e certă, dar e deja clar că va fi una scurtă. Unii lideri care acceptaseră inițial invitația Kremlinului au anunțat că nu vor veni, inclusiv președintele azer Ilham Aliev, premierul nipon Shinzo Abe și președintele ceh Miloș Zeman.

Președintele moldovean Igor Dodon se numără printre șefii de stat care au confirmat participarea. Vor mai fi prezenți, printre alții, liderul belarus Aliaksandr Lukașenka, dictatorul turkmen Gurbangulî Berdîmuhammedov, președintele sârb Aleksandar Vučić, precum și liderii separatiști din Abhazia și Osetia de Sud.

Accesul publicului larg la paradă va fi limitat, dar nu interzis în totalitate. Atât Dmitri Peskov, cât și primarul Moscovei Serghei Sobianin au îndemnat locuitorii capitalei ruse să stea acasă și să privească evenimentul la televizor.

În total, cel puțin 30 de orașe și regiuni din Rusia au anunțat că fie au amânat parada, fie o vor organiza într-un format mai restrâns.