Linkuri accesibilitate

OMS avertizează Rusia: adunările în masă reprezintă un risc „exacerbat” pentru răspândirea noului coronavirus


Repetiție la Moscova pentru parada militară de pe 24 iunie, 2020.
Repetiție la Moscova pentru parada militară de pe 24 iunie, 2020.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat joi Rusia asupra faptului că evenimentele în masă riscă să răspândească noul coronavirus, și asta cu câteva zile înainte ca la Moscova să aibă loc parada militară marcând 75 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Parada amânată deja de pe 9 mai, din cauza pandemiei de coronavirus.

Repetiție pentru parada de Ziua Victoriei, Moscova, 10 iunie 2020.
Repetiție pentru parada de Ziua Victoriei, Moscova, 10 iunie 2020.


Adunările în masă constituie un risc pentru o „răspândire exacerbată", a declarat Catherine Smallwood, reprezentantă a OMS, în timpul unei conferinţe de presă pe tema actualei situaţiei pandemice din Rusia. Rusia a raportat mai mult de 560.000 de cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus, al treilea cel mai mare număr din lume după Statele Unite şi Brazilia. De asemenea, Rusia a înregistrat mai mult de 7.600 de decese cauzate de COVID-19, dintre care 500 de lucrători medicali.

Repetiție la Moscova pentru parada de Ziua Victorie, 17 iunie 2020.
Repetiție la Moscova pentru parada de Ziua Victorie, 17 iunie 2020.

Veteranii ruși din al Doilea Război Mondial care ar urma să asiste cu președintele Vladimir Putin la parada amânată de Ziua Victoriei, la 24 iunie, au fost plasați în carantină ca măsură de precauție. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus joi că decizia are ca scop să prevină infectarea veteranilor și a președintelui și că veteranii au fost izolați la băi și case de odihnă în „condiții minunate”.

La Chișinău, Ministerul Apărării insistă că militarii moldoveni trimiși la Moscova pentru parada de Ziua Victoriei sunt în siguranță, fiind testați de coronavirus după fiecare repetiție. Cei 75 de militari au fost trimiși în capitala rusă din inițiativa președintelui Igor Dodon, care vrea să meargă personal la parada ce se va desfășura fără public, din cauza pandemiei.

XS
SM
MD
LG