Parlamentari din Marea Britanie au mers la Washington pentru audieri inedite, având scopul de a-i forța pe șefii unor companii ca Facebook, Google sau Twitter să facă mai mult pentru a preveni răspândirea știrilor mincinoase pe internet.
Comisia pentru platforme digitale, cultură, presă și sport a legislativului britanic organizează de obicei audieri acasă, la Londra, dar joi, 8 februarie 2018, s-a aflat la universitatea americană George Washington, într-o ilustrare a globalității presiunilor la care sunt supuși giganții internetului cu sediul în Statele Unite.
Comisia vrea să se documenteze nu doar asupra fenomenului știrilor mincinoase în general, ci și asupra eventualei implicări a unor grupări sprijinite de Rusia în referendumul britanic din 2016, soldat cu iminenta ieșire a țării din UE.
Așa cum era de așteptat, la audieri șefii companiilor americane vizate au repetat că fac tot ce pot să combată fenomenele negative pe net.
Juniper Downs, directoare pentru relații cu publicului și cu autoritățile la Google, a spus că firma sa are sisteme „eficiente” de detecție, care identifică bine „comportamentul asociat cu producerea de dezinformare în masă”.
„În 2017 – a spus Downs – am îndepărtat de pe net peste 130.000 de video-uri care încălcau regulamentele noastre, și aproape toate au fost identificate de tehnologia noastră”.
Șeful comisiei britanice aflate peste ocean, parlamentarul conservator Damian Collins, a vrut să afle de la reprezentanta Google în ce măsură autorii sau distribuitorii unor materiale cu caracter violent-extremist sau pedofil pot fi „pârâți” autorităților.
Juniper Downs, de la Google, a spus că firma ei au întâlniri periodice cu oamenii legii, și că există un mecanism bine pus la punct pe plan juridic și legislativ privind dezvăluirea de date personale în scop de investigație.
„Dacă găsim lucruri care pot reprezenta un pericol iminent de moarte – a spus Downs – noi suntem cei care luăm inițiativa de a le prezenta poliției.”
Ziarul britanic „Guardian” a scris că înaintea plecării peste ocean, membrii comisiei britanice au fost avertizați de experți să nu folosească la audierile publice sintagma „fake news” , sau „știri false” – pentru că fenomenul este mult mai complex.
Nu este prima dată când politicienii britanici fac presiuni asupra giganților americani ai internetului, pe care i-au acuzat în trecut că răspund mai cu drag Congresului american decât legislativelor din alte țări.
„Guardian” amintește că luna trecută rețeaua socială Facebook a cedat presiunilor de la Londra promițând să „aprofundeze” ancheta asupra posibilului amestec rusesc în campania pentru ieșirea Marii Britanii din UE, eventual după tiparul influenței rusești asupra ultimelor alegeri prezidențiale americane.
Într-o primă anchetă, pe care unii britanici au considerat-o superficială, Facebook ajunsese la concluzia că impactul „trolilor” ruși asupra Brexitului ar fi fost „restrâns”, reducându-se la „o mână” de anunțuri publicitare.