Deputații Partidului „Acțiune și Solidaritate” au votat numirea primilor trei membri non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru un mandat de 6 ani. Este vorba de Tatiana Ciaglic, Alexandru Postică și Ion Guzun, care au primit undă verde de la comisia pre-vetting.
Proiectele hotărârilor privind numirea celor trei nu se regăseau inițial pe agenda ședinței de joi, 30 martie, și au fost incluse pe ordinea de zi la propunerea deputatei PAS Olesea Stamate.
Cei trei candidați au fost prezenți la ședința plenară. Deputații PAS i-au întrebat cum vor spori transparența CSM și comunicarea cu societatea, iar opoziția a folosit ocazia pentru a acuza guvernarea de „presiuni asupra judecătorilor” și „politizarea justiției”. Fracțiunea Șor a boicotat și de această dată lucrările Parlamentului.
Conform legii, CSM trebuie să fie compus din 12 persoane - șase judecători și șase non-judecători. Pe lângă cei trei reprezentanți ai societății civile, acum în CSM mai sunt cinci judecători din vechea componență, dintre care patru pleacă în demisie începând cu 3 aprilie. Singura care nu și-a dat demisia este judecătoarea Nina Cernat, de la Curtea de Apel Chișinău.
### Vezi și... ### Termene-limită pentru justiție de la Consiliul Suprem de SecuritatePe 20 martie, președinta Maia Sandu a cerut ca CSM să devină funcțional în decurs de 30 de zile, după ce a convocat Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu „situația excepțională în justiție”.
Deputații PAS susțin că CSM devine funcțional având două treimi din membrii „în exercițiul funcțiunii”.
Cei trei membri numiți de Parlament sunt singurii reprezentanți ai societății civile care au trecut de evaluarea integrității etice și financiare din comisia pre-vetting. Din cei 12 care s-au înscris în concurs, doi s-au retras, doi nu au depus la timp declarațiile de avere, trei au promovat pre-vetting-ul și cinci au fost descalificați.
Numirea membrilor CSM din rândul judecătorilor rămâne sub semnul întrebării. La Adunarea Generală din 17 martie, judecătorii au decis să întrerupă ședința până la 28 aprilie.
În aceeași ședință, majoritatea parlamentară a aprobat, în lectură finală, legile care prevăd că judecătorii și candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) vor fi supuși unei evaluări externe și că instanța supremă va fi constituită din 20 de persoane, dintre care 11 judecători de carieră și nouă juriști (avocați, procurori, profesori de drept).
### Vezi și... ### Judecătoarea Victoria Sanduța: Un CSM fără judecători nu va crea o „aparență suficientă de independență” în raport cu politicul