Parlamentul aprobă subvenționarea șomajului tehnic, pe fundalul agravării pandemiei de coronavirus

Angajații care se vor vaccina împotriva COVID-19 vor primi zile libere, cu menținerea salariului mediu, angajatorii care oferă această facilitate urmând să fie compensați din bugetul de stat.

Potrivit Moldpres, aceasta este una dintre prevederile legii referitoare la regimul stării de urgență în sănătate publică adoptată joi de Parlament în a doua lectură, pe fondul accelerării pandemiei de COVID-19 în R. Moldova.

Altă prevedere este că în cazul în care copiii vor fi siliți să învețe din nou la distanță, de acasă, cu acordul angajatorului se vor acorda zile libere unuia dintre părinți sau a tutorelui, pentru supravegherea copiilor. În această perioadă, angajatul va primi o indemnizație egală cu cel puțin 50 la sută din salariul de bază.

### Vezi și... ### Guvernul Gavriliță propune schimbări majore în Codul Muncii, începând cu subvenționarea șomajului tehnic

Deputații au mai aprobat completarea Codului muncii cu un articol care va permite angajatorului să stabilească un regim de activitate redusă pentru cel puțin o pătrime din numărul total al lucrătorilor. Salariaților cu regim de activitate redusă li se va plăti salariul conform timpului efectiv prestat, iar diferența va fi achitată parțial, din bugetul de stat.

### Vezi și... ### Kurzarbeit și „zero-hour”: lumea contractelor precare

Pentru implementarea acestor măsuri sunt prevăzute cheltuieli în valoare de 285 de milioane de lei, mai informează Moldpres.

În Moldova s-au raportat joi, 14 octombrie, încă 32 de decese provocate de COVID-19 și 1666 de noi infectări.