Linkuri accesibilitate

Guvernul Gavriliță propune schimbări majore în Codul Muncii, începând cu subvenționarea șomajului tehnic


Premierul Natalia Gavrilița la Bruxelles, 27 septembrie 2021.

Într-un proiect de lege privind amendarea Condului Muncii, aprobat vineri de guvern, se reglementează șomajul tehnic, în caz de stare de urgență în sănătatea publică, care nu va mai fi limitat la patru luni. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari a spus, citat de agenția IPN, că în propunerea guvernului – care va fi înaintată în Parlament – „se prevede subvenționarea șomajului tehnic integral, nu doar a impozitelor și taxelor pe șomajul tehnic”.

Totodată, pentru a impulsiona vaccinarea anti Covid, guvernul propune să acorde două zile libere, compensate de stat, pentru angajații care vor să se vaccineze anti Covid.

O altă schimbare în Codul Muncii, propusă de guvernul Gavrilița, este crearea unui regim special de activitate redusă. Pentru a evita pierderea locurilor de muncă, angajatorii, de comun acord cu salariații, stabilesc un timp de muncă redus, repartizând scăderea activității la un număr de angajați. Oamenii sunt plătiți pentru munca efectiv realizată, restul salariului va fi compensat din mijloacele bugetului de stat, precizează IPN.

Mai citiți: regimul redus de muncă sau „Kurzarbeit” salvează locuri de muncă în pandemie.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că toate acestea reprezintă măsuri de compensare a eventualelor pierderi pe care le-ar putea avea întreprinderile în urma pandemiei și pune bazele legislației pentru programele de subvenționare a salariilor, reducerea orelor de muncă, subvenționarea salariilor în contextul șomajului tehnic. Mecanismele sunt importante pentru menținerea locurilor de muncă, a mai declarat premierul.

Nu s-a precizat cum vor fi acoperite toate aceste cheltuieli suplimentare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG