În rezoluția adoptată pe 17 iulie este salutată lansarea recentă a negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova și se menționează că „integrarea lor constantă în UE reprezintă o oportunitate geostrategică și democratică, precum și o investiție într-o Europă unită și puternică”.
Documentul precizează că aderarea la UE este „un proces bazat strict pe merit, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare la UE, inclusiv a celor privind democrația, statul de drept, valorile fundamentale și lupta împotriva corupției”.
Totodată, rezoluția „reamintește faptul că procesul de aderare necesită asistență financiară și tehnică adecvată din partea UE”.
- Te-ar putea interesa și: Ministrul de Externe Popșoi, încurajat de mesajele summitului NATO pentru Moldova
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, care conduce Delegația Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a spus într-o declarație citată de IPN că el a fost cel care a propus acest ultim alineat.
Mureșan, care a fost reales vicepreședinte al celui mai puternic grup de partide din Parlamentul European - PPE, spune că și-a anunțat propunerea pe 25 iunie, ziua în care la Luxemburg au avut loc cele două conferințe interguvernamentale care au marcat începerea oficială a negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova.
În opinia lui Siegfried Mureșan, Republica Moldova a făcut „progrese extraordinare” în cei doi ani de când a devenit țară candidată, iar aceste eforturi „trebuie răsplătite” de instituțiile UE. Europarlamentarul consideră că Moldova merită un instrument de sprijin asemănător cu cel pe care UE l-a adoptat pentru Ucraina, dar „proporțional cu dimensiunile și nevoile țării”.
Citește și: UE va aloca 100 de milioane de euro Republicii Moldova, anunță comisarul Varhelyi la Chișinău
Rezoluția din 17 iulie este intitulată „Cu privire la necesitatea unui sprijin continuu din partea UE pentru Ucraina” și a fost sprijinită de 495 de deputați, în timp ce 137 au votat împotrivă, iar 47 s-au abținut.
Semnalând adoptarea documentului, Siegfried Mureșan a punctat și faptul că aceasta confirmă obiectivul UE de a aloca „sprijin politic, economic, umanitar și militar cât timp cât este nevoie până la victoria Ucrainei în fața Rusiei”.
În aceeași rezoluție, Parlamentul European a condamnat vizita recentă a premierului Ungariei, Viktor Orban, în Rusia, demers care nu reprezintă poziția Uniunii Europene.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te