Linkuri accesibilitate

Ministrul de Externe Popșoi, încurajat de mesajele summitului NATO pentru Moldova


Șeful diplomației moldovene a reprezentat țara la summitul aniversar NATO de la Washington, în 9-11 iulie. Moldova este neutră, dar are statut de „partener” al alianței cu 32 de țări membre.
Șeful diplomației moldovene a reprezentat țara la summitul aniversar NATO de la Washington, în 9-11 iulie. Moldova este neutră, dar are statut de „partener” al alianței cu 32 de țări membre.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a declarat Europei Libere că este încurajator pentru Moldova că în declarația summitului NATO de la Washington se solicită Rusiei să își retragă toate forțele din Moldova și, de asemenea, sunt salutate eforturile de reformă ale Moldovei.

„Suntem bucuroși să vedem că Moldova este menționată și, de asemenea, de recunoașterea (...) eforturilor pozitive pe care le facem pentru a reforma Republica Moldova, dar și de apelul pentru retragerea trupelor rusești din Republica Moldova, care este un mesaj foarte important,” a declarat Popșoi, care este și viceprim-ministru, pentru Europa Liberă pe 11 iulie, în marginea summitului.

Declarația convenită de liderii celor 32 de țări NATO pe 10 iulie conține o propoziție despre retragerea tuturor forțelor rusești din Moldova. De asemenea, conține o propoziție despre eforturile Moldovei de a continua reformele democratice.

Popșoi a spus, într-o discuție în marginea summitului, că, deși întotdeauna este loc de mai bine, Moldova a fost pe agenda prietenilor și partenerilor săi din NATO și Uniunea Europeană și „a primit un sprijin remarcabil în ultimii ani.”

Acest lucru a fost adevărat în special în timpul crizei energetice care a zguduit Moldova ca urmare a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, a spus el, adăugând că criza s-a atenuat recent datorită rezilienței poporului moldovean și „sprijinului generos al comunității internaționale, care a venit în ajutorul nu doar al Ucrainei, ci și al Republicii Moldova.”

Popșoi a spus că Moldova și poporul moldovean au realizat, de asemenea, progrese pe cont propriu, menționând independența energetică față de Gazprom după 30 de ani de dependență de gigantul energetic rus.

„Contractele de gaz rusesc vin cu condiții politice semnificative și am suferit mai mult decât era normal din cauza acestui șantaj politic,” a spus el.

El a menționat, de asemenea, cei 30 de ani în care Moldova a fost în programul Parteneriat pentru Pace al NATO și contribuțiile sale la misiuni de menținere a păcii în Kosovo, Liban, Somalia și Bosnia-Herțegovina, spunând că Moldova este „ferm angajată să nu fie doar un consumator de securitate, având în vedere provocările noastre, având în vedere regiunea separatistă (transnistreană) susținută de Rusia.”

Referendumul pentru UE va dovedi cât suntem de hotărâți

Popșoi a mai declarat Europei Libere că Moldova are acum șansa de a face progrese suplimentare prin discuțiile de aderare cu Uniunea Europeană care au început pe 25 iunie.

„Contăm pe procesul de aderare pentru a ne ajuta să avansăm în ceea ce privește situația noastră economică, dar și instituțiile democratice,” a spus el, numind negocierile de aderare „o prioritate cheie pentru noi” și o șansă de a îndeplini „dorința sinceră a cetățenilor noștri de a reveni la familia europeană a națiunilor.”

Dacă moldovenii sunt suficient de hotărâți să devină parte a UE vom vedea pe 20 octombrie, când va avea loc un referendum privind aderarea la blocul celor 27 de state europene, concomitent cu alegerile prezidențiale din țară.

Popșoi a spus că contează pe cetățenii Republicii Moldova să susțină referendumul.

„Există multe încercări de a ne diviza pe plan intern, de a picta o imagine negativă a ceea ce dorim să realizăm. Și acest referendum este un alt exercițiu democratic pentru ca poporul moldovean să se exprime,” a spus el. „Și suntem încrezători că vor susține un viitor prosper, pașnic pentru copiii lor în familia europeană a națiunilor.”

În ceea ce privește aderarea la NATO, el a spus că problema este dezbătută în Moldova, care rămâne, totuși, o țară neutră.

El a spus că mulți moldoveni cred că neutralitatea asigură securitatea, dar „aceasta este, desigur, o propunere discutabilă în lumina experienței istorice,” adăugând, „Dar totuși, într-o societate democratică, trebuie să respectăm voința majorității și, pentru moment, nu există o majoritate în Moldova care să sprijine aderarea la NATO.”

România și Ucraina semnează un acord de securitate în care promit să apere și interesele Moldovei

Tot în marginea summitului NATO, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi la Washington un acord bilateral de securitate cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski.

Într-unul din paragrafele documentului se spune că vecinii R. Moldova vor încerca să coopereze și mai strâns cu ea, „pentru a îmbunătăți securitatea regională și pentru a contracara încercările Rusiei de a o destabiliza”.

Documentul recunoaște de asemenea „importanța cooperării trilaterale cu Republica Moldova pentru avansarea procesului de integrare în UE pentru ambele țări”.

Kievul a semnat asemenea acorduri cu peste 20 de țări aliate. Ca și România, ele se obligă să ajute Ucraina împotriva agresiunii Rusiei și să se asigure că Ucraina va fi capabilă să respingă o eventuală nouă invazie. Cel semnat joi de Iohannis și Zelenski este însă unul din puținele, dacă nu chiar singurul, care menționează interesele R. Moldova.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG