Linkuri accesibilitate

Igor Boțan, despre miza geopolitică a alegerilor prezidențiale din 2024 din R. Moldova


Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu referendumul privind integrarea R. Moldova în UE. Imagine de la alegerile locale din noiembrie 2023.
Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu referendumul privind integrarea R. Moldova în UE. Imagine de la alegerile locale din noiembrie 2023.

La alegerile prezidențiale planificate pentru 20 octombrie, odată cu un referendum privind aderarea la UE, societatea moldoveană se va împărți mai mult decât oricând între cei care susțin integrarea europeană și cei care își doresc o apropiere de Rusia, consideră analistul politic Igor Boțan.

El spune că scrutinele naționale au avut mereu în R. Moldova o tentă geopolitică, alegerea cetățenilor fiind între Est și Vest sau între Uniunea Europeană și Federația Rusă, iar, la prezidențialele din 2024 „această polarizare va fi scoasă în prim-plan”, inclusiv din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Cred că cetățenii simt mult mai adânc necesitatea să facă o alegere foarte tranșantă, iar tranșarea în alegerea candidaților reduce foarte mult posibilitatea unor candidați de alternativă”, a spus în podcastul Europei Libere „Pe Agendă” Igor Boțan, care conduce Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”.

Cu mai puțin de jumătate de an înainte de alegerile prezidențiale, câțiva politicieni și-au anunțat intențiile de a candida. Între ei este și actuala președintă, Maia Sandu, care a spus, încă în decembrie 2023, că va cere cetățenilor un al doilea mandat, cerând, în același timp, Parlamentului să organizeze un referendum privind integrarea europeană a Moldovei.

Cine are cele mai multe șanse în lupta pentru Președinție?

Opoziția a încercat să identifice un candidat comun pentru șefia statului, însă astfel de inițiative în R. Moldova sunt „de obicei, fără sorți de izbândă”, spune Igor Boțan. „Sondajele de opinie ne arată că Maia Sandu și Igor Dodon sunt, deocamdată, candidaturile cu cele mai înalte șanse pentru funcția de președinte”, observă analistul.

Reales de curând lider al Partidului Socialiștilor, fostul președinte Igor Dodon nu și-a anunțat, deocamdată, oficial candidatura. Fostul său coleg de partid, primarul Chișinăului, Ion Ceban, care conduce acum Mișcarea Alternativa Națională, a spus, însă, răspicat, săptămâna aceasta, că nu va candida la alegerile prezidențiale din acest an, dar că formațiunea sa țintește parlamentarele din 2025.

În opinia lui Boțan, primarul ar putea să devină „un candidat serios” la următorul scrutin prezidențial. „Ion Ceban e bun la calcule și înțelege perfect că participarea la alegeri acum, când există doi lideri incontestabili, participarea domniei sale ar fi, mai degrabă, o chestie fără impact major”, explică analistul.

Analistul politic Igor Boțan, în studioul Europei Libere.
Analistul politic Igor Boțan, în studioul Europei Libere.

Ce mai puteți afla din interviul cu analistul politic Igor Boțan:

  • Ce efecte va avea „Pactul pentru Europa”, semnat duminică de 13 partide din R. Moldova?
  • De ce liderii PAS și MAN și-au trimis „solii” să semneze „Pactul pentru Europa”?
  • Ce „surprize” ar putea genera opoziția pro-rusă la alegerile prezidențiale?
  • Cum se vor mobiliza la alegeri electoratul pro-european și cel pro-rus?
  • De ce referendumurile nu au sorți de izbândă în R. Moldova dacă nu sunt comasate cu alegeri naționale?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG