Linkuri accesibilitate

Cu jurnalista Mariana Rață, în „Pe Agendă...”, despre vetting-ul la procurori: începe fără experta de care „se temeau probabil cel mai mult”


Procurorii din subordinea Veronicăi Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, au aflat marți vestea că vettingul va ajunge și la ei, în mod inevitabil și în ciuda unei demisii provocate. Cum va decurge vettingul procurorilor? Discutăm în „Pe Agendă” cu jurnalista de investigație Mariana Rață.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat la 21 mai un demers al comisiei de vetting de a-i trimite o listă a procurorilor din Procuratura Anticorupție, care vor fi verificați primii dacă și-au agonisit averile legal și dacă sunt integri.

Vettingul printre procurori începe chiar dacă o scrisoare a lui Dragalin scursă în presă cu doar o săptămână mai devreme a dus la demisia unei membre proeminente a comisiei pentru vettingul procurorilor, Tatiana Răducau, acuzată în scrisoare de legături cu două figuri controversate – Veaceslav Platon și Ilan Șor.

A fost scrisoarea o coincidență, o tentativă de a torpila procesul de evaluare a integrității procurorilor, după cum spune puterea politică, o încercare a lui Dragalin de a preveni situația când ea și subalternii săi sunt evaluați de o expertă cu presupuse probleme de integritate proprii?

Jurnalista Mariana Rață are o părere informată. Conduce acum întreaga politică editorială a postului TV8, dar nu a renunțat la jurnalismul de investigație și a urmărit întregul proces de vetting, despre care guvernarea PAS spune că are ca scop înlăturarea judecătorilor și procurorilor corupți din sistem.

Procurorii așteaptă acum să fie invitați la vetting, iar din moment ce primesc invitația vor avea 20 de zile pentru a decide dacă acceptă verificările sau își dau demisia.

  • Poate fi anticipat un val masiv de demisii și printre procurori, după ce a produs deja un asemenea efect printre judecători?
  • Cum va proceda chiar șefa Procuraturii Anticorupție, care spunea cu aproape un an în urmă cu nu este convinsă că este un proces necesar.
  • Câtă încredere a mai rămas între puterea politică și cei puși de ea să facă reforma în justiție.

Mariana Rață se așteaptă că vor exista „anumite demisii” printre procurori dar nu crede că vor fi masive, pentru că „cel puțin unul dintre membrii comisiei de vetting, de care probabil că se temeau cel mai mult, nu mai este în această comisie”.

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG