Într-un comunicat de presă publicat pe 15 mai, procuratura a explicat că Dragalin a „acționat imediat” ca să prevină un risc pentru sistemul de justiție. Astfel, ea ar fi informat conducerea țării despre un proces penal în cadrul căruia s-a aflat că Platon și avocatul lui Șor spun că Răducanu este „omul lor”. Apoi, Dragalin a trimis scrisoarea procurorilor și judecătorilor care nu au promovat evaluarea integrității etice și financiare, considerând că drepturile lor au fost afectate în timpul verificărilor.
Platon este dat în căutare sub acuzația de crime financiare, iar Șor se ascunde în străinătate în urma condamnării sale la 15 ani de închisoare pentru rolul jucat în „furtul miliardului”.
Procuratura Anticorupție menționează că nu-și dorește ca procesele de pre-vetting și vetting să fie discreditate și îi apără pe procurorii și judecătorii rămași în sistem. Potrivit instituției, cei care lucrează acum nu au avut întâlniri și discuții cu „Veaceslav Platon, Ilan Șor sau alți fugari condamnați la ani grei de închisoare” în 2013-2014, când au avut loc frauda bancară și schema de spălare de bani cunoscută ca „Laundromat”.
- Te-ar putea interesa și: O membră a comisiilor vetting și pre-vetting demisionează în urma unei scurgeri
„Mai există oameni toxici și în sistemul de justiție. Acești oameni vor fi trași la răspundere disciplinară de consiliile magistraților și procurorilor reformate, integritatea lor financiară va fi verificată în continuare de Autoritatea Națională de Integritate”, se menționează în comunicatul procuraturii.
Tatiana Răducanu a renunțat la funcțiile de membră în comisia pre-vetting și vetting al procurorilor la câteva ore după ce scrisoarea Veronicăi Dragalin s-a scurs în presă. Ea a explicat că-și dă demisia pentru „a nu pune în pericol întregul proces de vetting”, dar a spus că informațiile din scrisoare „sunt false și nu corespund realității”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te