Linkuri accesibilitate

Procuratura confirmă autenticitatea scrisorii care a stat la baza demisiei Tatianei Răducanu din comisiile vetting și pre-vetting


Șefa procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar fi informat conducerea țării despre un proces penal în cadrul căruia s-a aflat că Platon și avocatul lui Șor spun că Răducanu este „omul lor”.
Șefa procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, ar fi informat conducerea țării despre un proces penal în cadrul căruia s-a aflat că Platon și avocatul lui Șor spun că Răducanu este „omul lor”.

Procuratura Anticorupție a confirmat că șefa instituției, Veronica Dragalin, a trimis mai multor procurori și judecători o scrisoare în care spune că membra comisiilor vetting și pre-vetting, Tatiana Răducanu, ar avea legături cu Veaceslav Platon și Ilan Șor.

Într-un comunicat de presă publicat pe 15 mai, procuratura a explicat că Dragalin a „acționat imediat” ca să prevină un risc pentru sistemul de justiție. Astfel, ea ar fi informat conducerea țării despre un proces penal în cadrul căruia s-a aflat că Platon și avocatul lui Șor spun că Răducanu este „omul lor”. Apoi, Dragalin a trimis scrisoarea procurorilor și judecătorilor care nu au promovat evaluarea integrității etice și financiare, considerând că drepturile lor au fost afectate în timpul verificărilor.

Platon este dat în căutare sub acuzația de crime financiare, iar Șor se ascunde în străinătate în urma condamnării sale la 15 ani de închisoare pentru rolul jucat în „furtul miliardului”.

Procuratura Anticorupție menționează că nu-și dorește ca procesele de pre-vetting și vetting să fie discreditate și îi apără pe procurorii și judecătorii rămași în sistem. Potrivit instituției, cei care lucrează acum nu au avut întâlniri și discuții cu „Veaceslav Platon, Ilan Șor sau alți fugari condamnați la ani grei de închisoare” în 2013-2014, când au avut loc frauda bancară și schema de spălare de bani cunoscută ca „Laundromat”.

„Mai există oameni toxici și în sistemul de justiție. Acești oameni vor fi trași la răspundere disciplinară de consiliile magistraților și procurorilor reformate, integritatea lor financiară va fi verificată în continuare de Autoritatea Națională de Integritate”, se menționează în comunicatul procuraturii.

Tatiana Răducanu a renunțat la funcțiile de membră în comisia pre-vetting și vetting al procurorilor la câteva ore după ce scrisoarea Veronicăi Dragalin s-a scurs în presă. Ea a explicat că-și dă demisia pentru „a nu pune în pericol întregul proces de vetting”, dar a spus că informațiile din scrisoare „sunt false și nu corespund realității”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG