Linkuri accesibilitate

O membră a comisiilor vetting și pre-vetting demisionează în urma unei scurgeri


Tatiana Răducanu a fost numită de Parlament în calitate de membră a comisiei pre-vetting și comisiei vetting al procurorilor la propunerea deputaților PAS.
Tatiana Răducanu a fost numită de Parlament în calitate de membră a comisiei pre-vetting și comisiei vetting al procurorilor la propunerea deputaților PAS.

Tatiana Răducanu a depus cerere de demisie din funcțiile de membră a comisiei pentru vetting-ul procurorilor și a comisiei pre-vetting, după apariția unei scrisori în care se spune că ar avea legături cu Veaceslav Platon și cu unul din avocații lui Ilan Șor. Răducanu spune că acuzațiile sunt false.

Cererea de demisie a fost publicată de președinta comisiei juridice numiri și imunități a parlamentului, deputata PAS, Veronica Roșca.

În cerere, Răducanu o informează că își dă demisia pentru „a nu pune în pericol întregul proces de vetting”, după scurgerea în presă a unei scrisori care îi „pune la îndoială integritatea și calitățile profesionale”.

Răducanu spune că acuzațiile din scrisoarea atribuită Veronicăi Drăgălin, șefa Procuraturii Anticorupție, despre presupusele ei legături cu cele două figuri controversate „sunt false și nu corespund realității”.

Platon este dat în căutare sub acuzația de crime financiare, iar Șor se ascunde în străinătate în urma condamnării sale la 15 ani de închisoare pentru rolul jucat în „furtul miliardului”.

Demisia Tatianei Răducanu, care mai spune că sprijină în continuare reforma justiției despre care crede că este singura cale pentru a construi un sistem de justiție integru, trebuie să fie supusă votului în parlament.

Ce acuzații conține scrisoarea

Pe 14 mai, în spațiul public a apărut o scrisoare care ar fi fost trimisă de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, judecătorilor și procurorilor care nu au promovat pre-vettingul. În scrisoare se spune că, la 30 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal prin care verifică legături ale lui Răducanu cu Platon și „unul din cei mai vocali avocați ai lui Ilan Șor”, Aurel Colenco.

Europa Liberă a solicitat Procuraturii Anticorupție să confirme sau să infirme existența scrisorii, dar încă nu a primit un răspuns. Doi judecători au confirmat însă Europei Libere că au primit o asemenea scrisoare pe email . Unul din ei a spus că a cerut și el procuraturii să confirme că scrisoarea este autentică.

În scrisoare se menționează că oamenii legii dețin un telefon mobil conținând conversații dintre Platon și Colenco în care ultimul afirmă că o consideră pe Răducanu „omul lor 100%”. În document se mai menționează că Platon și Șor ar fi pus la cale un plan să infiltreze ,,omul lor” în structurile responsabile de evaluarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor pentru a promova persoane loiale și a le elimina pe cele incomode.

Răducanu este al doilea membru al comisiei pre-vetting care și-a dat demisia. Anterior, a renunțat la mandat juristul Vitalie Miron, care a spus că a este dezamăgit de calitatea procesului de pre-vetting.

Astfel, în comisia pre-vetting care verifică integritatea candidaților la funcțiile din Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor au rămas patru membri.

În comisia de vetting al procurorilor vor rămâne cinci membri.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG