Linkuri accesibilitate

Patru partide și o judecătoare cer demisia președintelui comisiei pre-vetting


Cei patru politicieni spun că Hebel nu mai poate fi membru al comisiei pre-vetting din motivul că nu are o reputație ireproșabilă.
Cei patru politicieni spun că Hebel nu mai poate fi membru al comisiei pre-vetting din motivul că nu are o reputație ireproșabilă.

Un bloc politic format din patru partide solicită demisia olandezului Herman von Hebel din funcția de președinte al comisiei pre-vetting, în urma unui articol de presă. Anterior, și judecătoarea Marina Rusu, care este evaluată de această comisie, a solicitat același lucru.

Pe 2 aprilie, liderii blocului format din Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) au depus un demers la comisia pre-vetting prin care au solicitat demisia președintelui. În opinia lor, asupra lui Hebel „planează dovezi clare de lipsă de integritate și reputație ireproșabilă” pentru a ocupa această funcție.

Ei susțin că Hebel ar fi încălcat legea eliberând din funcție mai mulți angajați ai Curții Penale Internaționale, care ulterior au câștigat despăgubiri în instanță. Un alt motiv invocat în cerere este faptul că președintele comisiei pre-vetting ar fi ascuns că deține în prezent funcția de judecător la Curtea de Apel din Den Bosch, Olanda, fapt care este incompatibil cu statutul de membru al comisiei pre-vetting.

Liderii blocului au menționat, că potrivit legii, membrii comisiei pre-vetting trebuie să aibă o reputație ireproșabilă. „Reforma în justiție nu poate fi făcută de persoane care nu corespund criteriilor de evaluare la capitolul integritate”, au punctat politicienii.

Anterior, Von Hebel a explicat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că articolul în care este pusă la îndoială integritatea sa ar fi „plin de lucruri incorecte”, iar el a primit mai multe laude pentru reforma făcută în 2018 la Curtea Penală Internațională de la Haga. El a precizat că activitatea sa la Curtea de Apel din Olanda, după ce a devenit membru al comisiei pre-vetting la Chișinău, nu a depășit cinci zile și s-a încadrat într-o limită legală, așa încât nu se poate considera că ar fi comis vreo încălcare.

Într-o emisiune televizată, Hebel a declarat că nu vede nici un motiv pentru a-și da demisia.

Pe 27 martie, judecătoarea de la Judecătoria Cahul, sediul Taraclia, Marina Rusu, a solicitat revocarea mandatelor a doi membri ai comisiei pre-vetting: Herman von Hebel și Tatiana Răducanu. Rusu este evaluată repetat, după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia comisiei pre-vetting cu privire la excluderea ei din concursul pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

În cererea sa, Rusu a scris că ilegalitatea acțiunilor lui Hebel ar fi fost confirmată prin hotărârile tribunalului administrativ din cadrul Organizației Internaționale a Muncii. Judecătoarea a mai spus că a nu a promovat pre-vettingul din prima încercare din motivul că nu a depus declarațiile pe venit pentru anii 2014-2016, perioadă în care a fost în concediul de maternitate.

În cazul Tatianei Răducanu, Marina Rusu a invocat că aceasta, fiind judecătoare, a fost verificată în 2014 de Autoritatea Națională de Integritate, după ce nu și-a declarat conturile bancare. De asemenea, ea a enumerat trei cauze examinate de Răducanu în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constat încălcări.

Europa Liberă a solicitat secretariatului comisiei pre-vetting să explice când și cum vor fi examinate cererile privind revocarea mandatelor celor doi membri, dar încă nu a primit un răspuns.

Aflată la final de mandat, comisia pre-vetting a verificat timp de 2 ani integritatea etică și financiară a candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Efortul face parte din reforma justiției, o condiție de preaderare a Moldovei la UE și o promisiune electorală a actualei guvernări de a „curăța” sistemul de justiție de persoane compromise.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG