Linkuri accesibilitate

Primii judecători care au promovat vettingul, propuși președintei pentru numirea la CSJ


Curtea Supremă de Justiție este prima instanță supusă vettingului.
Curtea Supremă de Justiție este prima instanță supusă vettingului.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus șefei statului să numească la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) primii trei judecători care au promovat vettingul. În premieră, integritatea candidaților a fost verificată de o comisie specială, iar concluziile experților au fost confirmate de CSM.

La ședința din 21 mai, membrii CSM au intervievat patru pretendenți la funcții în CSJ din rândul judecătorilor. La concurs au fost admiși:

  • Viorica Puică – judecătoare la Curtea Constituțională;
  • Aurelia Cazacliu – judecătoare la Judecătoria Buiucani;
  • Diana Stănilă – judecătoare la Curtea de Apel Bălți;
  • Stela Procopciuc – judecătoare la Curtea de Apel Bălți.

Interviurile au avut loc cu ușile închise. Potrivit președintelui interimar al CSM, Sergiu Caraman, candidații au fost evaluați și din punct de vedere al profilului psihologic. Ulterior, membrii CSM au votat pentru fiecare dintre candidați.

Astfel, CSM a anunțat că va propune președintei doar trei candidaturi, care au acumulat cele mai multe puncte: Viorica Puică (93 de puncte), Stela Procopciuc (93 de puncte), Diana Stănilă (85 de puncte). Aurelia Cazacliu a acumulat 57 de puncte.

Potrivit legii, candidaturile vor fi transmise președintei Maia Sandu pentru numirea în funcții. Ea are la dispoziție 30 de zile pentru a emite decretele respective, dar poate prelungi termenul de examinare a dosarelor cu 15 de zile. Președinta poate respinge o candidatură o singură dată. Dacă două treimi din membrii CSM votează pentru prepunerea repetată a candidatului, atunci șefa statului nu mai poate refuza aprobarea în funcție.

La aceeași ședință, membrii CSM au decis dacă pot fi admiși în concurs juriștii care au promovat vettingul și pre-vettingul.

Procuroarea Mariana Cherpec, care în urma pre-vettingului a ajuns membră a Consiliului Superior al Procurorilor, a anunțat CSM că se retrage din concurs.

Juristul Vladislav Gribincea nu a fost admis la etapa interviului pentru că nu a prezentat la timp certificatul medical privind starea sănătății și două referințe de la persoane notorii. Caraman a explicat că Gribincea va putea obține de la CSM o îndreptare la comisia medicală și, ulterior, să participe la alte concursuri, inclusiv pentru funcția de judecător la CSJ.

Astfel, la etapa interviului au fost admiși șase juriști:

  • Sergiu Brigai – procuror la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale;
  • Leonid Chirtoacă – avocat;
  • Aliona Ciocanu – avocată;
  • Aliona Corcenco – avocată;
  • Ion Munteanu – procuror general interimar;
  • Iuri Lealin – procuror la Procuratura Generală.

Data interviului cu juriștii va fi anunțată ulterior.

Potrivit legii, după reformare, CSJ va fi compusă din 11 judecători de carieră și nouă magistrați numiți din rândul juriștilor.

Criza de judecători și vettingul la CSJ

În februarie 2023, înainte să înceapă evaluarea, 20 din cei 25 de judecători ai CSJ au demisionat. Unii dintre ei au spus atunci că au urmărit atent pre-vettingul (verificarea integrității candidaților la CSM și CSP) și nu au încredere în acest proces. După începerea vettingului, încă doi magistrați de la CSJ au renunțat la funcțiile lor.

Aliona Miron a fost prima din cei trei magistrați rămași la CSJ care a promovat vettingul. Acum ea este detașată la CSM și nu examinează dosare la CSJ. Judecătorul Anatolie Țurcan nu a promovat vettingul, iar Mariana Ursachi urmează să fie audiată de comisie.

Pentru a redresa situația, membrii CSM au transferat în instanța supremă judecători din instanțele de fond și din curțile de apel. Recent, doi magistrați ai Curții de Apel Chișinău care erau transferați temporar la CSJ au demisionat pentru că la Curtea de Apel a început vettingul (din acest motiv, Curtea de Apel Chișinău a rămas fără jumătate din judecători). Astfel, pe 16 mai, CSM a mai anunțat un concurs pentru transferul temporar a cinci judecători la CSJ.

Potrivit ultimilor informații, comisia vetting a evaluat 19 persoane, dintre care 11 au promovat vettingul, iar opt – nu. Comisia urmează să invite la audieri încă opt candidați și să finalizeze un raport referitor la un candidat deja audiat.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG