Linkuri accesibilitate

„Aproape o mie de dosare per judecător”. Problemele CSJ, discutate public, în premieră


Judecătorii CSJ discută cu membrii CSM despre problemele cu care se confruntă instanța, 19 ianuarie 2024.
Judecătorii CSJ discută cu membrii CSM despre problemele cu care se confruntă instanța, 19 ianuarie 2024.

Demisiile în masă au afectat puternic activitatea Curții Supreme de Justiție. Magistrații rămași și cei care au fost transferați acolo temporar spun că au un volum excesiv de muncă și cer autorităților să majoreze numărul-limită de judecători ai instanței supreme.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au vizitat, vineri, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și au discutat cu judecătorii problemele din această instanță. La discuții a fost invitată și presa.

Anul trecut, 22 din cei 25 de judecători ai CSJ au plecat în demisie, după ce autoritățile au decis că va fi evaluată integritatea tuturor judecătorilor și procurorilor. Pentru a debloca activitatea instanței supreme, CSM a transferat temporar la CSJ opt judecători din alte instanțe.

Președinta interimară CSJ, Aliona Miron, povestește despre activitatea instanței.
Președinta interimară CSJ, Aliona Miron, povestește despre activitatea instanței.

Președinta interimară a CSJ, Aliona Miron, a povestit că judecătorii au fost nevoiți să examineze atât dosarele nefinalizate de demisionari, cât și cele noi. În același timp, ei au trebuit să dea prioritate contestațiilor împotriva deciziilor comisiei pre-vetting și dosarelor apărute în perioada alegerilor locale, care, potrivit legii, trebuie să fie examinate rapid. Ca urmare, judecătorii au anulat ședințe pe dosare de alte tipuri.

„Există riscul să fim condamnați (de Curtea Europeană a Drepturilor Omului – n.r.) pentru tergiversare”, a anticipat magistrata.

Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a confirmat că judecătorii CSJ au un volum de lucru foarte mare. „Aproximativ o mie de dosare per judecător este o sarcină enormă”, a spus el, menționând că media anuală era anterior de 400-450 de cauze.

Prea multe solicitări și prea puțini judecători

Aliona Miron crede că o soluție ar fi transferul suplimentar al unor judecători din instanțele de fond. Ea a criticat faptul că noua lege cu privire la CSJ prevede că în instanța supremă trebuie să lucreze doar 20 de judecători. În opinia ei, numărul judecătorilor ar trebui să fie raportat la volumul de lucru, iar limita ar trebui să fie stabilită de CSM, și nu de Parlament.

Ion Malanciuc, unul dintre judecătorii transferați temporar la CSJ, a opinat că, dacă legiuitorul nu majorează numărul de judecători, ar trebui să reducă din competențele instanței.

Judecătorii CSJ, Aliona Miron, Ion Malanciuc și Oxana Parfeni
Judecătorii CSJ, Aliona Miron, Ion Malanciuc și Oxana Parfeni

Judecătorii s-au mai plâns că unii avocați fac abuz de drepturile lor procesuale pentru a tergiversa examinarea dosarelor. De exemplu, ei declară recuzări neîntemeiate judecătorilor, sesizează Curtea Constituțională sau se adresează de mai multe ori la CSJ și cer ca dosarul să fie strămutat dintr-o instanță în alta. În astfel de cazuri, dosarul nu se examinează în fond, dar este trimis la CSJ.

„Unii au interes ca dosarul să nu iasă din CSJ și vin cu diferite demersuri”, a spus Aliona Miron.

Participanții la discuție au decis că vor solicita Parlamentului să modifice legea, astfel încât examinarea dosarelor să poată continua chiar dacă va fi înaintată o cerere de strămutare.

După reformă, va veni o perioadă de adaptare

CSJ este în plin proces de reformare. Potrivit planului autorităților, instanța va fi compusă din 11 judecători de carieră și nouă juriști. Fiecare dintre ei trebuie să treacă prin verificarea integrității financiare și etice, cunoscută publicului larg sub denumirea de „vetting”.

În perioada 15-19 ianuarie, comisia vetting a audiat opt candidați la CSJ. Rapoartele de evaluare vor ajunge la CSM, care va lua decizia finală privind angajarea noilor judecători sau confirmarea în funcție a actualilor.

Președintele interimar al CSM, Sergiu Caram, în discuția cu magistrații CSJ.
Președintele interimar al CSM, Sergiu Caram, în discuția cu magistrații CSJ.

Sergiu Caraman a atras atenția că evaluarea pozitivă a unui candidat de către comisia vetting nu garantează numirea lui în funcție. CSM va ține cont nu doar de integritatea candidaților, dar și de profesionalismul lor.

„CSJ va fi instanța care va da tonul justiției în țara noastră. La CSJ trebuie să ajungă cei mai buni judecători și cei mai buni non-judecători. Acest proces poate să dureze”, a spus președintele interimar al CSM.

Atât Sergiu Caraman, cât și Aliona Miron cred că situația de la CSJ nu se va redresa anul viitor, deoarece noii magistrați vor avea nevoie de timp pentru adaptare, mai ales acei care nu au experiență de judecător.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG