Linkuri accesibilitate

„Fără dubii”. Primii trei candidați la CSJ, audiați în mai puțin de 10 minute de comisia vetting


Comisia vetting îl audiază pe procurorul Sergiu Brigai, 27 noiembrie.
Comisia vetting îl audiază pe procurorul Sergiu Brigai, 27 noiembrie.

Membrii comisiei vetting nu au avut dubii cu privire la averile și interesele primilor trei candidați la funcții de judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ), care au fost audiați pe 27 noiembrie. Interviurile au durat mai puțin de 10 minute fiecare.

Procurorul Sergiu Brigai a fost audiat primul. Interviul a durat 9 minute, iar președintele comisiei vetting, juristul american Scott Bales, a spus că toate dubiile comisiei au fost aplanate în timpul rundei de întrebări-răspunsuri în formă scrisă.

Brigai a mărturisit că evaluarea i-a creat o stare de „presiune psihologică”, însă a reușit s-o gestioneze. În același timp, procurorul crede că vettingul va duce la fortificarea sistemului de justiție.

„Pentru mine, acest proces a fost atât simplu, cât și complicat. Întotdeauna am încercat să fiu corect în viața privată și profesională. Chiar dacă comisia a avut mai multe întrebări de clarificare și mi-a solicitat mai multe acte, eu am putut să răspund la orice întrebare și să prezint documente care confirmă explicațiile mele”, a spus candidatul.

Audiind-o pe judecătoarea Viorica Puica, Bales a spus, la fel, că membrii comisiei nu au identificat dubii cu privire la integritatea etică și financiară a candidatei.

Puica a informat comisia că, pe 24 noiembrie, a devenit judecătoare la Curtea Constituțională. De asemenea, ea le-a prezentat membrilor comisiei un proces-verbal al Autorității Naționale de Integritate, care confirmă că și-a declarat corect averea și interesele pentru anul 2022.

Membrii comisiei vetting nu au avut întrebări nici pentru judecătoarea CSJ Aliona Miron, care anterior nu a promovat pre-vettingul. Pe 1 august, CSJ a anulat decizia comisiei pre-vetting și a dispus reevaluarea ei.

„În procesul de investigații, comisia vetting nu a identificat nicio suspiciune cu privire la conformarea cu criteriile etice sau financiare”, a spus Scott Bales.

Aliona Miron a povestit că decizia comisiei pre-vetting a fost pentru ea „ca o sentință”, însă a decis să treacă și prin vetting pentru „a se debarasa de a fi la pachet cu toată lumea ca fiind coruptă”.

Ea a menționat că unii colegi de-ai săi sunt sceptici cu privire la procesul de vetting și i-a îndemnat „să depășească aceasta temere”.

După audierea candidaților, comisia vetting va întocmi un raport și îl va trimite Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care ia decizii în privința carierei judecătorilor.

Doar candidații care vor primi undă verde de la comisie vor putea fi numiți de către CSM la CSJ. Cei care nu vor promova vettingul vor fi demiși și vor avea interdicția de a lucra ca judecători și de a ocupa funcții de demnitate publică în următorii 7 ani.

Comisia urmează să mai audieze 20 de candidați la CSJ, dintre care doi actuali judecători ai CSJ, șapte magistrați din instanțele inferioare, nouă avocați și doi procurori, inclusiv procurorul general interimar, Ion Munteanu.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG