Legea permite judecătorilor care nu vor să fie evaluați să-și dea demisia în decurs de 20 de zile. Tot în acest timp, ei își pot retragere cererile.
Potrivit agendei ședinței CSM din 7 mai, au depus cereri de demisie judecătorii:
- Sergiu Arnăut
- Eugeniu Clim
- Ina Dutca
- Silvia Gîrbu
- Ghenadie Lîsîi
- Viorica Mihaila
- Igor Mînăscurtă
- Negru Veronica
- Anatol Pahopol
- Ecaterina Palanciuc
- Ion Secrieru
- Stelian Teleucă
- Ion Țurcan
- Boris Talpă
- Steliana Iorgov
- Liubovi Brînza
- Sergiu Daguța
Pe 12 aprilie comisia vetting a anunțat că va verifica integritatea etică și financiară a judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău. Cei care nu vor promova evaluarea vor fi demiși din funcții și vor avea interdicție de a lucra în sistem timp de 5 – 7 ani.
Temei pentru concediere pot constitui neregulile financiare. De exemplu, dacă diferența dintre cheltuielile și veniturile judecătorului din ultimii 12 ani depășește 234.000 de lei (20 de salarii medii pe economie) sau dacă în ultimii 10 ani acesta nu a plătit impozitul pe venit în cuantum de 58.500 lei (cinci salarii medii pe economie).
Curtea de Apel Chișinău deja se confruntă cu o criză de cadre. Din 57 de judecători prevăzuți în statele de personal, activează acum doar 35 și alți patru urmează să se pensioneze în 2024.
Președintele interimar al Curții de Apel Chișinău, Ghenadie Mîra, anticipase că 50% din ei vor pleca din cauza vettingului și cere CSM să transfere aici judecători din instanțele de fond, la fel ca la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
Înainte de lansarea vettingului la CSJ, 20 din cei 25 de judecători ai instanței supreme și-au dat demisia, creând un blocaj.
📰 Europa Liberă este și pe Google News