Părți din Ucraina fără electricitate la o săptămână de la bombardamentele rusești

Compania energetică de stat a Ucrainei, Ukrenergo, a declarat că încă se luptă să restabilească alimentarea cu electricitate în toată țara, la o săptămână după atacurile masive rusești cu rachete, atacuri care pe 23 noiembrie au lăsat și Moldova în întuneric pentru mai multe ore.

Marți dimineață, deficitul de energie era de 30%, a mai anunțat Ukrenegro într-un comunicat.

Cifra reprezintă o ușoară creștere față de luni, după opriri de urgență la mai multe centrale electrice și o creștere a consumului pe măsură ce se face tot mai rece.

Ukrenegro a precizat că „deficitul general este o consecință a șapte valuri de atacuri rusești cu rachete asupra infrastructurii energetice a țării”.

### Vezi și... ### Cum au răspuns moldovenii la întreruperea curentului

Armata rusă pare pregătită să lanseze „noi atacuri aeriene de amploare” în Ucraina, a avertizat între timp la Londra profesorul Michael Clarke, fost director general la Royal United Services Institute (RUSI).

Expertul în probleme militare, citat de The Guardian, arată că sunt multe indicii pe Twitter și alte platforme de mesagerie electronică dar și imagini prin satelit care lasă de înțeles că arma rusă ar pregăti noi raiduri de bombardament.

Pe de altă parte, ministrul de externe britanic James Cleverly, a declarat că Rusia țintește infrastructura energetică a Ucrainei pentru a-i forța pe oameni să cedeze „din cauza frigului”.

Vorbind înaintea întâlnirii miniștrilor de externe NATO de la București, Cleverly a reamintit că încă de la începutul invaziei, „Vladimir Putin a folosit energia drept armă”.

### Vezi și... ### Zelenski: Rușii au bombardat regiunea Herson de 258 de ori în ultima săptămână