Participarea copiilor la demonstrațiile din Rusia a alertat autoritățile

Un polițist escortează un adolescent care a participat la un protest în St. Petersburg, 9 septembrie 2018

Apărătorii drepturilor omului au constatat un număr în creștere al tinerilor care participă la proteste, ceea ce ar demonstra implicarea tot mai activă a tinerei generații în procesele politice.

Într-un recent interviu pentru serviciul rusesc al Europei Libere, directorul Centrului Levada de la Moscova, Lev Gudkov, unul dintre cei mai cunoscuți sociologi ruși, constata că în Rusia anului 2019 se pot observa două tendințe: pe de o parte, este în creștere nemulțumirea populară amestecată cu dezacordul față de comportamentul autorităților, pe de altă parte, instituțiile statului își consolidează poziția.

Your browser doesn’t support HTML5

Participarea copiilor la demonstrațiile din Rusia a alertat autoritățile



„Eforturile autorităților au drept scop suprimarea posibilităților de organizare a protestelor, a nemulțumirilor publice, a consolidării opoziției, a contopirii diferitelor grupuri într-un fel de mișcare generală. Există o suprimare a oricărei activități politice sau sociale”, spune directorul Centrului Levada de la Moscova, Lev Gudkov, cu referire la valul de amenzi și condamnări îndreptare împotriva protestatarilor ce participa la demonstrațiile aproape săptămânale din Federația Rusă.

Your browser doesn’t support HTML5

Rețineri în centrul Moscovei, după mitingul de protest pentru alegeri libere


Este vorba de protestele motivate de hotărârea Comisiei Electorale de a respinge candidaturile multor independenți la alegerile locale din Moscova, din 8 septembrie. Agenția France Presse observa că în trecut alegerilor locale din capitala rusă nu li s-a dat mare atenție, dar de data aceasta campania s-a transformat în cel mai mare val de proteste de la cele din anii 2011-2012 împotriva regimului edificat de președintele Vladimir Putin. Cu consecințele mediatice de rigoare, ce confirmă tendințe surprinse de Levada.

Luna trecută, un cuplu din Moscova a ajuns cap de afiș la televiziunile ruse de stat după ce veniseră la protestul neautorizat din 3 august cu copiii lor. Piotr și Elena Homskih au trei fete: cea mai mare are zece ani, iar cea mai mică – trei luni. Canalul REN-TV i-a acuzat că „și-au folosit copiii pentru a manipula opinia publică”.

Prezența minorilor în ambele cazuri i-a ferit pe părinți de foarte probabila reținere și transportare la secția de poliție...


Un caz similar a avut loc pe 27 iulie, când Dmitri și Olga Prokazov își luaseră copilul de un an la un protest, tot neautorizat. La cele două demonstrații fuseseră reținute peste 2 mii de persoane. Prezența minorilor în ambele cazuri i-a ferit pe părinți de foarte probabila reținere și transportare la secția de poliție.

Procurorii au cerut ca cele două cupluri să fie private de drepturi parentale. La începutului acestei săptămâni, un tribunal din Moscova a respins cererea procuraturii, decizie care, potrivit avocatei familiei Homskih, Tatiana Sustina, este una corectă, însă deloc îmbucurătoare.

„De fapt, această decizie nu este una avantajoasă. Cu alte cuvinte, părinților li s-a transmis următorul mesaj: acum nu vă privăm de drepturi, însă dacă veți continua să veniți la demonstrații cu minorii, situația se poate repeta”.


Aceste decizii sunt departe de a fi întâmplătoare, crede mama blogger-ului rus Vladislav Siniţa, condamnat la cinci ani de închisoare pentru mesaje de pe Twitter calificate de procurori drept „extremism și incitare la violență”. Sinița a postat mai multe texte dintre care unul cu titlu de avertisment sau încercare de pronostic privind eventualul pericol ce planează asupra copiilor de polițiștilor după intervenția lor violentă împotriva protestatarilor de la Moscova. Mesajul putea fi interpretat ca un silogism: dacă polițiștii acționează cu violență excesivă, se poate presupune că bumerangul va veni înapoi. Procurorii au interpretat însă mesajul ca o amenințare, iar judecătorii au fost de acord cu asemenea încadrare juridică.

Într-un interviu cu canalul de televiziune Current Time al postului nostru de radio, mama lui Vladislav, Vera Sinița, a spus că duritatea pedepsei pentru fiul ei este un semnal fără de echivoc transmis de autorități opoziției din Rusia.

Bloggerul Vladislav Sinița, după gratii


„La cum a evoluat tot procesul, cum a fost împiedicați avocații să aibă acces la date din dosar – ridică mai multe semne de întrebare. De obicei, procesele durează luni, uneori chiar ani de zile. Avocatul ne-a spus că, din experiența lui, nu a mai întâlnit asemenea grabă din partea autorităților. Se pare că au avut următorul obiectiv: cât mai repede să-l pună la pușcărie”.

Federația Internațională pentru Drepturile Omului, cu sediul la Paris, a publicat astăzi un raport în care constată că reacția disproporționată, însemnând aplicarea forței și urmărirea penală, utilizată de poliție pentru a suprima mobilizarea civică, scoate în evidență faptul că politicienilor ruși le este frică de cetățenii cu opinii diferite. Apărătorii drepturilor omului au mai constatat numărul în creștere al tinerilor care participă la proteste, ceea ce ar demonstra implicarea tot mai activă a tinerei generații în procesele politice.