În așteptarea deciziei CC privind alegerile anticipate

În așteptarea unei hotărâri a Curții Constituționale de care depinde soarta de mai departe a parlamentului, partidele parlamentare de la Chișinău au amânat din nou, astăzi, decizia privind asumarea de răspundere a guvernului - chestiune de care depinde deja soarta de mai departe a executivului.

Your browser doesn’t support HTML5

În așteptarea deciziei CC privind alegerile anticipate

De ce e atât de importantă hotărârea de mâine a instanței constituționale?

Partidele parlamentare moldovene - mai ales socialiștii de la guvernare, dar și unele din opoziție - au tot semnalat în ultima vreme, de când parlamentul a rămas fără majoritate, că și-ar dori cât mai grabnic anticipate.

În calea unor anticipate cât mai apropiate stau însă, cel puțin, două obstacole juridice, iar sesizările pe care le examinează mâine curtea ar trebui, teoretic, să le elimine sau, dimpotrivă, să le confirme.

### Vezi și... ### Igor Boțan: „Alegătorii nu trebuie să fie creduli și să-i creadă pe politicieni, mai ales pe cei care au reputația pătată”

Ca urmare a unei solicitări a socialiștilor, magistrații trebuie să decidă dacă se pot sau nu ține anticipate într-o zi cu prezidențialele, așa cum își doresc cei care au depus sesizarea.

În rândul doi, magistrații ar trebui să răspundă unei întrebări formulate deja de opoziție, mai exact de PAS-ul Maiei Sandu, și anume: dacă anticipatele se pot declanșa și în ultimele șase luni de mandat ale președintelui, în condițiile în care acesta își dă demisia?

Solicitat de noi, Alexandru Slusari, un fruntaș din Platforma DA, ne-a explicat cum ar putea modela comportamentul de mai departe al actorilor politici hotărârea de mâine a magistraților curții:

„Curtea trebuie să spună juridic care este situația. Din punctul meu de vedere, decizia este evidentă și anume că nu pot fi organizate concomitent alegerile parlamentare și prezidențiale. Dar dacă curtea zice că se poate, probabil se va porni procesul alegerilor. Dacă spune că nu se poate și trebuie să trăim cu acest parlament până la primăvară, trebuie de format alt guvern.”

În calea comasării a două scrutine într-unul ar mai sta însă un al treilea obstacol, acesta însemnând o hotărâre din 2015 a Curții Constituționale, care a spus atunci că desfășurarea concomitentă a prezidențialelor și parlamentarelor ar favoriza în campanie partidul loial președintelui în exercițiu, în cazul dat ar fi vorba pe socialiștii lui Igor Dodon.

Alexandru Tănase, președintele de atunci al instanței, ne spunea recent într-un interviu că, dacă și-ar respecta jurisprudența anterioară, Curtea ar trebui să declare nepotrivită comasarea.

### Vezi și... ### Igor Dodon: Guvernul ia în calcul opțiunea de a-și da demisia pentru a provoca anticipatele

Sergiu Litvinenco, deputatul din PAS care a trimis actuala sesizare curții, afirmă însă că circumstanțele actuale ar putea permite totuși o decizie favorabilă comasării și iată de ce:

„Evident, încă există o logică în ceea ce a spus curtea în 2015. Pur și simplu, noi nu vorbim de un caz obișnuit, când președintele își exercită mandatul până la expirare, ci de unul excepțional: președintele trebuie să-și depună demisia, și atunci nu există mandat al președintelui, nu există ultimele șase luni ale acestui mandat, prin urmare nu există interdicție constituțională de declanșare a anticipatelor.”

În așteptarea verdictului de mâine al curții, partidele parlamentare de la Chișinău au continuat azi să se certe pe marginea asumării de răspundere din ajun a guvernului Chicu. Dacă ar trece - iar acest lucru nu se întâmplă, opoziția boicotând a treia la rând ședință a parlamentului -, asumarea ar mări deficitul bugetar din acest an cu peste un miliard, până la 17 miliarde de lei.

În caz că asumarea va eșua, premierul Chicu și-a repetat azi avertismentul că ia în calcul plecarea sa din fruntea guvernului.