În sedința biroului permanent al parlamentului de la Chișinău s-a discutat despre cel mai important subiect al zilei – și anume situația vaccinurilor. Până acum, în spitalele din R.Moldova au fost distribuite 18.000 de doze de vaccin AstraZeneca, din cele două loturi, ajunse la Chișinău, din România, dar și prin intermediul platformei COVAX, a anunțat, miercuri, 10 martie, Alexei Ceban, medic epidemiolog și coordonator al Grupului de Comunicare privind imunizarea împotriva Covid-19. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a dat asigurari că guvernul ar putea găsi bani pentru a cumpăra vaccinuri, deoarece cele primite până acum și cele anunțate că vor mai veni din donații și ajutoare nu vor putea acoperi mai mult de 20 % din necesarul de vaccinuri. La ședința biroului executiv a parlamentului la care a participat și premierul interimar Aureliu Ciocoi s-a discutat despre cum poate un guvern interimar negocia și contracta, eventual, achizițiile de vaccinuri pentru campania de imunizare?
Your browser doesn’t support HTML5
Președinta socialistă a parlamentului, Zinaida Grecianîi, care a convocat în ultima vreme de mai multe ori guvernul în ședințe la parlament, iar presa a speculat că pentru a organiza procurarea de vaccin rusesc, a pus pe masa biroului permanent o inițiativă legislativă care să-i permită guvernului interimar condus de Aureliu Ciocoi să procure vaccinuri. În proiect nu se precizează de la ce producător anume, dar se spune că prin derogare de la un proces firesc de achiziții, pe o cale mai scurtă.
Inițiativa vine după ce un comunicat oficial de marți, 9 martie, anunța aceeași intenție a parlamentului și guvernului, invocându-se creșterea alarmantă de cazuri de îmbolnăviri, dar mai ales de decese provocate de virus.
Proiectul de acum al speakerei socialiste a fost subsemnat de toți membrii biroului permanent, cu excepția celor delegați de Platforma DA, iar parlamentarul acestei formațiuni, Alexandru Slusari, a explicat, imediat după încheierea ședinței, că partidul său privește cu suspiciune proiectul, din mai multe motive, iată unele dintre ele:
„Aparent, înțeleg ideea, dar avem anumite suspiciuni. Vom discuta și mâine la fracțiune, dar nu am primit răspunsuri explicite la mai multe întrebări pe care le avem.”
Nici PAS, nici socialiștii și alte grupuri de parlamentari nu și-au făcut publică poziția lor față de această nouă încercare de extindere a prerogativelor unui guvern interimar, motivată de această dată de o aprofundare fără precedent a crizei sanitare, dar anterior, într-o tentativă similară a președintei Maia Sandu de a obține puteri mai mari pentru guvernul interimar, Curtea Constituțională a admis doar una – cea de a numi secretari de stat în ministere, până la apariția unui guvern cu puteri depline. Sandu mersese la Curte și ceruse inclusiv drepturi pentru guvernul Ciocoi de a încheia tratate internaționale, dar instanța a spus, cu o săptămână în urmă, că s-ar încălca Constituția.
### Vezi și... ### Stela Bivol: Cât de pregătită e Moldova pentru un nou val pandemic?Inițiativa socialistă de acum se va examina în parlament vineri, când deputații ar putea încerca s-o aprobe concomitent cu o decizie de declanșare repetată a stării de urgență ca cea de la începutul pandemiei.
Prim-ministrul Ciocoi a vorbit de mai multe ori public despre o astfel de necesitate...
Tot el este cel care a negat însă că, prin eforturile de acum, guvernul său ar intenționa să procure mai ales vaccin rusesc neînregistrat încă de OMS, dar autorizat de agenția moldoveană a medicamentului.
Criticii guvernării suspectează pe de altă parte parlamentul și guvernul că tocmai asta ar urmări, și problema mai mare ar fi, spun acești critici, că în timp ce partenerii occidentali oferă Chișinăului vaccinuri gratuite, Federația Rusă nu se grăbește s-o facă, iar Igor Dodon transformă o problemă medicală într-o chestiune geopolitică.
Igor Dodon, pe de altă parte, a spus că ar fi fericit dacă achizițiile de vaccinuri care se pregătesc acum s-ar solda cu o ofertă cât mai diversificată, ca cetățenii să fie în ultimă instanță cei care să aleagă. Într-o frază următoare, însă, el a reluat laudele la adresa vaccinului rusesc, pe care l-ar prefera, spune fostul președinte, nu doar el personal, ci o mare majoritate a cetățenilor moldovenei:
„Atunci când toată țara e gata și îi roagă pe ruși să le vândă, nu să doneze vaccine, dar de aici instituția prezidențială se poartă așa față de partenerii ruși, e clar că rușii ezită,” a spus el într-o emisiune la care a participat la postul TV N4.
Guvernarea interimară de la Chișinău care s-a arătat în ultimele săptămâni extrem de preocupată de identificarea de resurse bugetare pentru achizițiile de vaccinuri, a anunțat într-un final că a identificat banii, incertitudinea fiind legată doar de capacitatea unui guvern în demisie de a negocia și semna contracte cu producătorii.
### Vezi și... ### Autoritățile moldovene ar vrea să procure circa un milion de doze de vaccinDupă ședința de miercuri, 10 martie, a biroului permanent, cel puțin o formațiune din parlament, și aceea e Platforma DA, se declară sigură că s-a făcut pasul decisiv spre soluția dorită de socialiști, și în ceea ce privește achizițiile de vaccin, și într-o chestiune mai complicată legată de criza politică, așa cum ne-a spus Alexandru Slusari, deputatul din DA:
„Păi, dacă e blocaj politic, hai să dăm mai multe atribuții guvernului interimar. Este un lucru anticonstituțional și foarte, foarte periculos – aceste jocuri care se pornesc acum.”