PAS vrea să modifice Codul Electoral ca să organizeze referendumul pro-european într-o zi cu alegerile prezidențiale

Deputata PAS, Veronica Roșca, va prezenta, joi, modificările la Codul Electoral, la ultima ședință a Parlamentului din acest an.

Majoritatea PAS intenționează să schimbe Codul Electoral astfel încât referendumul pro-european propus de președinta Maia Sandu să poată fi organizat în ziua în care ea va candida pentru al doilea mandat. În 2022, când au adoptat noul cod, deputații guvernării au interzis o astfel de suprapunere.

Deputata partidului „Acțiune și Solidaritate”, Veronica Roșca, va prezenta, joi, modificările la Codul Electoral în plen, la ultima ședință a Parlamentului din acest an. Roșca, împreună cu alți 15 deputați PAS a înregistrat pe 14 decembrie un proiect cu o serie de modificări la legislația electorală. La ședința plenară din 15 decembrie, proiectul a fost aprobat în prima lectură.

Pe 26 decembrie, la două zile după ce Maia Sandu a cerut ca referendumul privind aderarea la UE să fie organizat toamna viitoare, iar Comisia Electorală Centrală a explicat că referendumul nu poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, Roșca a înregistrat un amendament la proiectul care urmează să fie examinat în lectură finală pe 28 decembrie:

„Se propune modificarea normei articolului 184 din Codul Electoral, astfel încât să fie posibilă organizarea concomitentă a alegerilor parlamentare, prezidențiale sau locale generale și a referendumului republican”.

În favoarea propunerii sale, Roșca aduce ca exemplu referendumul din 2019, care a avut loc concomitent cu un scrutin național și rezultatele căruia au fost confirmate de Curtea Constituțională.

La referendumul care a avut loc în februarie 2019, odată cu alegerile parlamentare, cetățenii au avut de răspuns la două întrebări: dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă vor ca poporul să poată revoca deputații care nu-și îndeplinesc obligațiile. Chiar dacă majoritatea a răspuns cu „da” la ambele întrebări și plebiscitul a fost validat, întrunind numărul necesar de votanți, rezultatele nu au fost supuse votului în Parlament, referendumul respectiv fiind unul consultativ, și nu decizional.

Noul Cod Electoral, pe care majoritatea PAS l-a aprobat în decembrie 2022, invers, a interzis organizarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare, prezidențiale sau locale generale.

Fostul ambasador al R. Moldova la ONU și profesor la Universitatea din New York, Vlad Lupan, spune că guvernarea PAS va trebui să modifice în grabă Codul Electoral pentru a evita criticile Comisiei de la Veneția care a recomandat autorităților să se evite schimbări cu 12 luni înainte de alegeri.

„Președinta Sandu va capitaliza și va lega popularitatea sa personală de popularitatea UE în rândul alegătorilor din Moldova, asigurându-se că referendumul va fi bine”, scrie Lupan pe rețeaua X (fost Twitter).

În ajunul Crăciunului, la 3 ani de mandat, președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului să organizeze un referendum despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Referendumul ar trebui organizat toamna viitoare, când Sandu vrea să candideze la prezidențiale pentru un nou mandat la Președinție.

### Vezi și... ### Maia Sandu cere referendum pentru aderarea la UE, anunțând că va candida pentru un al doilea mandat de președintă