Patru ani de la doborârea zborului MH17 (VIDEO)

Flori și ofrande de lumină în fața ambasadei Olandei la Kiev, 17 iulie 2018

Federația Rusă a refuzat în repetate rânduri să-și asume răspunderea pentru doborârea avionului care zbura între Amsterdam și Kuala Lampur

În această săptămână s-au împlinit patru ani de la doborârea avionului malaiezian MH17, deasupra teritoriului controlat de separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. O anchetă internațională a stabilit că avionul de pasageri a fost lovit de o rachetă din dotarea armatei ruse, omorându-i pe toți cei 298 de oameni aflați la bord.

Federația Rusă a refuzat în repetate rânduri să-și asume răspunderea pentru doborârea avionului care zbura între Amsterdam și Kuala Lampur. Olanda a fost țara cel mai puternic afectată de tragica doborâre a avionului MH17, majoritatea celor decedați – 196 de pasageri – erau cetățeni olandezi. Iată de ce experții din Amsterdam au condus echipa internațională de investigație care a cercetat cauzele accidentului. Pe 24 mai au fost prezentate concluziile anchetei: avionul a fost doborât de o rachetă de tip Buk, ce aparținea brigadei 53 anti-aeriană cu baza în Kursk, Rusia.

Your browser doesn’t support HTML5

MH17 și Buk-ul rusesc

La scurt timp, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, ministrul olandez de externe, Stef Blok, a cerut Moscovei să accepte concluziile investigației. Federația Rusă, prin vocea ambasadorului său la ONU, Vasili Nebenzia, a numit nefondate argumentele anchetei internaționale și a spus că nimănui nu-i este permis să discute cu Rusia într-un „limbaj ultimativ”.

Marți, 17 iulie, udele pasagerilor decedați s-au adunat la Vijhuizen, unde anul trecut a fost plantată o „pădure a amintirii” – 298 de arbori, câte unul în memoria fiecărei victime...

Marți, 17 iulie, când s-au împlinit patru ani de la doborârea zborului MH 17, rudele pasagerilor decedați s-au adunat la Vijhuizen, Olanda, unde anul trecut a fost plantată o „pădure a amintirii” – 298 de arbori, câte unul în memoria fiecărei victime. De asemenea, a fost ridicat și un perete de oțel de 16 metri lungime, iar numele pasagerilor sunt gravate în acest monument.

La Hrabove, în apropiere de locul catastrofei

În ajunul Campionatului Mondial de Fotbal, rudele victimelor au publicat o scrisoare deschisă adresată poporului rus. „Au trecut deja patru ani din momentul în care familiile noastre au fost distruse, noi însă nici până azi nu putem înțelege ce s-a întâmplat. Rudele noastre au fost ucise într-un război la care nu au participat, într-un război cu care nu aveau nimic în comun. (...) Știm că toate țările, inclusiv a noastră, denaturează adevărul și, uneori, mint. Dar oare vor rușii să trăiască într-o țară în care nu mai este loc pentru adevăr? Sau cineva dintre voi crede că nici noi nu existăm, și că această scrisoare a fost inventată?”, se întreaba autorii scrisorii, rude ale pasagerilor.

Printre ei și Hans de Borst, tatăl adolescentei Elsemiek, care și-a pierdut viața în iulie 2014. Avea 17 ani și visa să devină arhitect. Într-un interviu pentru serviciul rusesc al postului nostru de radio, Hans de Borst a recunoscut că scrisoarea pe care a publicat-o a stârnit și reacții negative în mediul virtual:

Hans de Borst cu fiica sa Elsemiek care şi-a pierdut viaţa în urma doborârii avionului MH17

„Înțeleg aceste reacții. Nu este plăcut să știi că țara ta este învinuită de o asemenea tragedie. Noi ne-am dorit însă publicarea unei scrisori umane. Pe de altă parte, și în mesaje private am primit asemenea acuzații: da, ne pare rău pentru ce vi s-a întâmplat, însă ar trebui să vă fie rușine de faptul că învinuiți în această tragedie țara noastră.”

În iunie, autoritățile olandeze au ratificat un acord semnat anul trecut cu Ucraina, ce stipulează ca procedurile judiciare împotriva suspecților responsabili de doborârea zborului MH17 să aibă loc în Olanda. Hans de Borst, tatăl adolescentei Elsemiek spune că este conștient că un proces internațional ar putea dura mai mulți ani:

„Da, sunt gata să aștept acest proces, am suficientă răbdare. Și așa zi de zi trăiesc cu durerea că fiica mea nu mai este printre noi. Pentru mine este foarte important ca argumentele și dovezile prezentate să fie de necontestat. Nu vreau ca procurorii să se grăbească și admită greșeli, oferind astfel Federației Ruse posibilitatea să râdă de noi. Mulți ne-au întrebat: care-i rostul acestei anchete, Federația Rusă oricum nu va lăsa să fie cineva tras la răspundere. Eu cred că tocmai din acest motiv trebuie să demonstrăm întregii lumi care este adevărul. Nu poți să te aștepți că Olanda pur și simplu va închide ochii la această nedreptate. Eu cred că și autoritățile ruse înțeleg unde au greșit, însă vor continua să nege totul. Vom vedea ce se va întâmpla la proces.”

Între timp, jurnaliștii site-ului Euvsdisinfo.eu, creat pentru a combate dezinformarea provocată de propaganda rusă, au ajuns la concluzia că după doborârea zborului MH17, media pro-Kremlin a lucrat insistent la subminarea anchetei condusă de Olanda, încercând să mute resposabilitatea spre Ucraina. Campania de dezinformare continuă și în prezent. Bunăoară, pe 29 mai, EUvsDisinfo demontase 57 de cazuri individuale de dezinformare legate de MH17. Pe 27 iunie, această cifră ajunsese la 89.