Președintele Consiliului de Egalitate, Ian Feldman, a declarat Europei Libere că sesizările au venit din partea unor deputați și a unor internauți. „Suntem la etapa inițială. Examinarea plângerilor în consiliu durează, de obicei, 90 de zile”, a spus Feldman.
Comitetul de etică al Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” încă nu și-a prezentat decizia referitoare la cazul care a avut loc acum o săptămână și care a împărțit internetul în două tabere: cei care îl aplaudau pe medic și cei care nu susțin un astfel de comportament.
Doctor către pacientă: „Îmi vine să vă împușc”
Pe 20 iulie, pe un canal de Telegram a apărut un filmuleț în care un medic de la Spitalul Republican discută cu o pacientă, într-un salon. Doctorul spune că se simte jignit de faptul că aceasta i-a răspuns la „Bună ziua” în limba rusă. Medicul îi reproșează pacientei că, deși trăiește de o viață în R. Moldova, nu cunoaște limba româna și o numește „rusoaică șovină”.
„Îmi vine să scot un Kalașnikov și să vă împușc, pentru că din start sunteți dușman pentru mine”, spune doctorul în imaginile care au devenit virale.
A doua zi, administrația instituției a venit cu un comentariu la cele întâmplate, în care „condamnă mesajele care pot afecta pacienții”.
Toți pacienții merită un tratament echitabil și respectuos...
„Poziția noastră este că toți pacienții merită un tratament echitabil și respectuos, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de apartenența lor etnică”, se arată într-un comunicat de presă emis de spital.
Ulterior, chirurgul ORL, Eduard Cernolev, cel care apare în video, a declarat pentru „Ziarul de Gardă” că imaginile au fost redactate și multe fraze au fost scoase din context.
„Conversația a avut loc pe un ton de glumă, ca să îi scot stresul înainte de operație. A fost montat așa încât să pară instigare la ură, dar discuția a fost mult mai lungă. Am vorbit, în primul rând, despre operație, cum va avea loc”, a explicat doctorul.
Potrivit lui, pacienta a fost operată cu succes și nu a avut pretenții față de felul în care a fost tratată, iar imaginile au fost filmate de o altă persoană din salon. Medicul susține că, după ce acestea au fost făcute publice, a primit amenințări cu moartea, ca „Te împușcăm”, „Te ucidem”, „Îți rupem picioarele”, „Românule, fugi peste Prut”.
Medicul a spus Europei Libere că a fost vizitat ieri la serviciu de polițista de sector, care i-a cerut explicații.
### Vezi și... ### Podcastul „Reporterii”: „Ne-au rugat pe noi să lucrăm cât putem, cum putem” sau istorii despre deficitul de mediciDe la decapitare până la stea de erou
Avocatul poporului s-a autosesizat pe acest caz și a cerut Consiliului pentru Egalitate, Ministerului Sănătății și Spitalului Clinic Republican să examineze circumstanțele în care a avut loc.
Într-o postare pe Facebook, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a povestit că a primit diverse mesaje de la diferiți oameni. Unii îi cereau „ca medicul să fie decapitat”, iar alții - „să-i dea stea de erou”, însă „nimeni nu s-a interesat de soarta pacientei”.
„Am considerat că e corect ca acest caz să rămână pentru evaluare în spital. Ei posedă toate probele, martorii sunt pe loc, dar și pacienta la externare și-a expus poziția într-o înregistrare video pe care a lăsat-o Comitetului de etică. După externare, pacienta a solicitat să revină pentru monitorizare la același doctor”, a menționat ministra.
Comentând acest incident, specialista în bioetică Rodica Rusu Gamma s-a referit la Legea cu privire la drepturile și responsabilitățile pacientului, potrivit căreia, dacă pacientul nu cunoaște limba de stat, se va căuta o altă formă de comunicare.
Trebuie să fie elaborată o procedură de comunicare cu pacientul alolingv și să existe lista angajaților care cunosc diferite limbi de circulație...
„Explicația acestui articol o găsim în Ghidul privind aplicarea procedurii de comunicare și consiliere a pacienților, care explică că managerii instituțiilor medicale trebuie să prevadă situațiile specifice de informare, atunci când pacientul nu posedă limba de stat. Pentru aceasta trebuie să fie elaborată o procedură de comunicare cu pacientul alolingv și să existe lista angajaților care cunosc diferite limbi de circulație, pentru a-i implica în cazul adresării unor pacienți care nu cunosc limba de stat”, explică experta.
De asemenea, Codul deontologic spune că lucrătorii medicali trebuie să fie toleranți, atenți și înțelegători cu alte persoane, cu părerile și valorile acestora.
De la Independență încoace, în R. Moldova au loc frecvent discuții și controverse cu privire la limba vorbită în spațiul public.