Linkuri accesibilitate

Podcastul „Reporterii”: „Ne-au rugat pe noi să lucrăm cât putem, cum putem” sau istorii despre deficitul de medici


Unul din trei medici de familie din R. Moldova este pensionar, iar numărul pacienților pe cap de doctor de familie este de regulă mult mai mare decât cel recomandat. În noul episod din „Reporterii”, punem acestor statistici o față umană.

Mihai Bajurean are 86 de ani, a ieșit la pensie în secolul trecut, în 1997, dar continuă să lucreze ca medic de familie în satul Constantinovca, din raionul Edineț. „Ne-au rugat pe noi, ca noi să lucrăm cât putem, cum putem”, spune medicul care a lucrat deja 63 de ani. Prin „noi”, are în vedere medicii pensionari în general, dar și faptul că, alături de el, lucrează ca asistentă medicală soția sa, Ecaterina, și ea pensionară.

Pediatrul Tatiana Turea a mers după absolvire să lucreze la spitalul raional din Florești, acceptând în urma promisiunii că i se va acorda locuință socială, care poate deveni la un moment dat a sa. Locuință socială nu i s-a mai dat, iar după ce îi expiră termenul de trei ani de repartizare obligatorie nu este deloc sigur că o să rămână în acel raion aflat la mare distanță de casă.

Elena Mihailov are 32 de ani, face zilnic naveta din Chișinău în Scoreni, Strășeni, unde este medic de familie de un an. A fost repartizată aici după rezidențiat și spune că n-ar vrea să-și abandoneze pacienții din sat nici după cei 3 ani de activitate obligatorii. De-ar avea numai un salariu mai bun ... „Noi suntem tineri, noi suntem plini de viață, ingenioși, noi vrem să lucrăm, ne este interesant, iar acest lucru trebuie stimulat pentru că altfel energia aceasta se stinge”, spune Elena.

Mulți alți tineri specialiști se află și ei în mișcare, numai că se mișcă nu dinspre Chișinău spre provincie, ci în străinătate. Numai în perioada 2019-2021, și-au luat certificate de conformitate pentru a-și putea omologa studiile în străinătate aproape o mie de medici și absolvenți. Cardiologul Tatiana Melnic a plecat în România în 2017, după câțiva ani de muncă în sistemul de sănătate moldovean și lucrează acum în Brașov. „Eu am început ca medic rezident și în prima lună am primit 1.350 de euro, de patru ori mai mult decât primeam ca specialist la Institutul de Cardiologie [din Chișinău]”, spune Tatiana.

Deficitul de medici din sistemul de sănătate moldovean este o chestiune complicată, complexă, cu implicații numeroase. Deficitul de medici la țară nu se poate rezolva în mod izolat. Ar trebui probabil să se îmbunătățească mai multe lucruri, în mai multe domenii deodată. Nu putem epuiza tema într-un episod de podcast. Dar punem sugera dimensiunile problemei, spunând istoriile câtorva medici.

Cu un episod nou în fiecare luni, așadar, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube.

Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG