Pe agendă | 74 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste din Basarabia

Expoziția „Basarabenii în gulag”, care cuprinde documente, fotografii și bunuri ale celor deportați, organizată într-un vagon de marfă – un prototip al vagoanelor în care au fost transportați moldovenii spre Siberia.

În aceste episod, aflați cum au decurs manifestațiile de la Chișinău pentru comemorarea victimelor represiunilor staliniste, și cu ce agendă va începe Joe Biden turneul său european.

S-au împlinit 74 de ani de la al doilea și cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord. Zeci de mii de oameni au fost ridicați de la casele lor sub amenințarea armei și trimiși în vagoane de marfă în Siberia și Kazahstan, de unde mulți dintre ei nu s-au mai întors. Așa numita operațiune „Iug” pusă la cale de autoritățile sovietice a început în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 și a vizat peste 11 mii de familii.

Your browser doesn’t support HTML5

74 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste din Basarabia

Alte teme ale ediției din 6 iulie:

  • Premierul Estoniei, Kaja Kallas, consideră că singura garanție de securitate pentru Ucraina este aderarea la NATO, iar la apropiatul summit de la Vilnius, țările membre trebuie să treacă „la măsuri concrete”.
  • Ucraina și consolidarea NATO - pe agenda turneului european al președintelui SUA, Joe Biden.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.