Pe agendă | Ce înseamnă recomandările Comisiei Europene și ce vor fermierii care amenință cu noi proteste?

Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în R. Moldova, în studioul Europei Libere de la Chișinău, 8 noiembrie 2023.

În acest episod, ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, cu care a stat de vorbă colega noastră Cristina Popușoi, „traduce” pe înțelesul tuturor recomandarea condiționată din 8 noiembrie, făcută de Comisia Europeană, ca UE să deschidă negocierile de aderare cu R. Moldova, posibil în martie.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce înseamnă recomandările Comisiei Europene și ce vor fermierii care amenință cu noi proteste?

De ce martie 2024? Timp pentru Moldova să convingă Bruxellesul că este decisă să avanseze cu reformele și în trei domenii în care mai este restantă: justiția, lupta cu corupția și deoligarhizarea.

Decizia finală, dacă negocierile de aderare încep în martie, mai devreme sau deloc, revine exclusiv liderilor de state și guverne din UE, reamintește ambasadorul. Se așteaptă un „verdict” la summitul de la Bruxelles, de la mijlocul lunii decembrie.

Alte teme ale ediției din 10 noiembrie:

  • Recomandarea Comisiei Europene va întări partidele proeuropene sau va adânci tensiunile între proeuropenei și proruși? Opinia analiștilor politici Nicolae Negru și Igor Boțan, invitații podcastului Dincolo de Știri, găzduit de Alexandru Canțîr.
  • Două asociații ale fermierilor amenință din nou cu proteste masive din 21 noiembrie, după ce – susțin ele – întrevederea cu premierul Dorin Recean nu a adus rezultate. Fermierii cer sprijin financiar, păsuirea de datorii, interzicerea temporară a importurilor de cereale din Ucraina și mutarea tranzitului de cereale ucrainene exclusiv pe calea ferată.
  • O discuție cu istoricul Liviu Rotman, directorul Centrului de Studii Israeliene de la SNSPA, București, care crede că soluția celor două state, israelian și palestinian, rămâne singurul răspuns la criza din Orientul Mijlociu.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.