Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Mărturii din Gaza asediată și care este soarta jurnalistei RFE/RL, Alsu Kurmasheva


Jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva în cursul audierilor din tribunalul de la Kazan, care a decis să-i prelungească detenția preventivă până la 5 decembrie. Kazan, Rusia, 20 octombrie 2023.
Jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva în cursul audierilor din tribunalul de la Kazan, care a decis să-i prelungească detenția preventivă până la 5 decembrie. Kazan, Rusia, 20 octombrie 2023.

Începem acest episod cu o discuție despre consecințele posibile ale unei promisiuni, și anume cea făcută săptămâna trecută de guvernul de la Kiev că va renunța la sintagma „limba moldovenească”, trecând la utilizarea exclusivă a denumirii de „limba română”.

Echipa de investigații a Europei Libere a discutat cu experți și profesori din regiunea Odesa, unde sunt cei mai mulți vorbitori de română, care până acum se autodefineau drept „moldoveni care vorbesc moldovenească” despre schimbările care ar putea urma în școlile minorităților. Totul pe fundalul noii legi ucrainene a educației care a redus mult posibilitățile minorităților de a studia în limba lor, în favoarea limbii ucrainene.

Renunțarea la sintagma „limba moldovenească”, când va fi adoptată de Parlamentul de la Kiev, ar putea aduce și schimbări la nivel administrativ, pentru că va șterge diferența (artificială, spun unii) între comunitatea vorbitorilor de română și cea a vorbitorilor de „limba moldovenească”.

Mărturii din Gaza asediată și care este soarta jurnalistei RFE/RL, Alsu Kurmasheva
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Alte teme ale ediției din 25 octombrie:

  • O judecătorie din Rusia a prelungit detenția jurnalistei Alsu Kurmasheva, de la Europa Liberă/ Libertatea, reținută săptămâna trecută pentru că nu s-a înregistrat la poliție ca „agent străin”. Judecătoria sectorului Sovietski din orașul Kazan a respins la 23 octombrie cererea avocatului ziaristei ca ea să fie cercetată în libertate și a decis că va sta în centrul de detenție până la 5 decembrie.
  • Colegii din redacția de la București a Europei Libere au strâns mărturiile unor români și palestinieni, rezidenți în România, care sunt acum blocați în Fâșia Gaza, fără perspectiva de a fi evacuați în curând. Marți, Israelul a anunțat că a ucis zeci de luptători Hamas în timpul nopții, în urma loviturilor asupra Fâșiei Gaza, și că nu intenționează să reducă intensitatea bombardamentelor asupra enclavei palestiniene asediate.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG