Pe agendă: Ce vor fermierii moldoveni și cum s-a desfășurat prima vizită a Regelui Charles al III-lea în România de după încoronare

Mai mulți fermieri au ieșit să protesteze pe traseul Căușeni - Chișinău.

În acest episod, discutăm despre eșecul negocierilor dintre guvern și fermierii care au intrat din 7 iunie în proteste, mai întâi în raioane, dar apoi poate și la Chișinău, ca și despre un nou studiu alarmant despre violența verbală și de altă natură la care sunt supuse foarte multe femei în maternitățile și alte facilități ginecologice din R. Moldova.

O vară fierbinte se anunță pe câmpurile Moldovei – și la propriu și la figurat. Marți, 6 iunie, au eșuat negocierile dintre guvernul condus de premierul Dorin Receanu și asociația Forța Fermierilor. Revendicările agricultorilor sunt legate mai ales de subvenții și compensații, dar și de oprirea importurilor din Ucraina, care ar agrava o situație deja dramatizată de capriciile vremii.

Forța Fermierilor a început protestele deja a doua zi după negocierile eșuate, la 7 iunie, iar colega mea Virginia Nica le-a urmărit la fața locului...

Your browser doesn’t support HTML5

Ce vor fermierii moldoveni de la guvern și cum s-a desfășurat prima vizită a Regelui Charles al III-lea în România de după încoronare

Alte teme ale episodului difuzat pe 7 iunie:

  • Un prim studiu despre fenomenul violenței în instituțiile medicale ginecologice din R. Moldova arată că cel puțin una din 10 femei s-au confruntat cu practici lipsite de compasiune și chiar cu agresiuni sexuale – 90% din victime nu au raportat însă abuzurile. De ce s-au temut? Ce se poate face pentru schimbarea unei situații alarmante?
  • Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a făcut prima sa vizită în România de la încoronarea ce a avut loc în urmă cu doar o lună de zile. Pe urmele regelui s-a aflat colega noastră de la Europa Liberă România Anca Grădinaru, care ne spune cum s-a deosebit, dacă s-a deosebit această vizită de cele din trecut, și dacă vor avea loc și altele.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.